Laura Alvarez Architecture: Byt Singel

Laura Alvarez Architecture: Byt Singel

 
 
 
 

Laura Alvarez Architecture: Byt Singel

Interiér dvoupodlažního bytu v Amsterodamu.




Místo: Amsterdam, Nizozemí
Architekt:
Laura Alvarez Architecture
Klient: soukromé osoby
Projekt a realizace: 2011-2012
Plocha: 120 m2
Foto: Ewout Huibers


Autorská zpráva
Dokončili jsme renovaci a návrh interiéru dvoupatrového bytu v Amsterodamu. Budova je památkově chráněná. Hlavní ideou bylo přeměnit tmavý a klaustrofobní stávající byt na světlý loft a současně zviditelnit určité prvky staré budovy.

Vstup do bytu o rozloze 70 m2 se nachází v prvním patře. Je pojatý jako kontinuální prostor schopný pojmout rozličné bytové funkce, aniž by musel být dělen na jednotlivé místnosti. Světlé ocelové schodiště předěluje prostor mezi kuchyňským koutem a jídelnou. Do horního patra byla vložena řada stěn z matného skla, jimiž proniká přirozené denní světlo do kouipelny i do dolního patra. Dubová, šedě lakovaná lavice pod oknem poskytuje posezení, odkud je krásná vyhlídka na amsterodamské kanály. Současně lavice slouží jako skladový prostor. Posuvné dveře z ořechového dřeva umožňují zavřít stěnu mezi vstupem a obytným prostorem. Klienti milují vaření, proto jsou do kuchyně navržené různé speciální přístroje, které splní všechny jejich potřeby.

V horním patře je místnost pro hosty a hlavní ložnice. Oba prostory jsou navrženy tak, aby mohly být vnímány jako jeden velký pokoj, nebo podle potřeby rozděleny  na dvě místnosti. Koupelna je uprostřed mezi oběma ložnicemi. Stávající omítané zdi byly odstraněny, takže staré trámy krovu se nyní pohledově uplatňují. Byla zde navržena jedenáct metrů dlouhá skříňová stěna, která slouží jako skříň i jako šatna. Stávající barevná skříň dává vestavěnému nábytku výškové měřítko a dělí dlouho bílou linii nového nábytku. Nad skříní je umístěno nepřímé osvětlení, které zvýrazňuje kontinuálnost prostoru. Osvětlovací tělesa byla pečlivě vybrána a nepřímé světlo jsme navrhli, abychom v bytě umožnili různá světelná řešení.
Bezrámové dveře a hladké lišty přispívají k vjemu prostoru jako posloupnosti čistých a ostrých povrchů. Bambusová podlaha naplňuje horní patro hřejivostí, zatínco v prvním patře (dolní úroveň) byla zvolena šedá epoxydová podlaha k vyvážení kontrastu s prvky z ořechového dřeva.












 

 

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého nesletteru.
 
 
 
© 2007–2015 Business Media CZ, s. r. o.