Reklama

Rekonstrukce bytu na Josefově

22.6.2010

Rozdělený byt byl spojen a vrácen do původní velikosti.

Rekonstrukce bytu Široká14, Praha 1-Josefov
Investor: Marek a Lucie Pavlíkovi
Náklady včetně interiéru: 2 200 000 CZK
Architekt a projektant: Mojmír Pukl
Poradce feng shuei: Otakar Chochola
Statik: Miloš Vojíř
Stavitel: Stanislav Brabenec
Truhlářské práce: Michal Rinke, Massive 94
Kuchyně: Radek Koudelný, RK studio
Foto: Ester Havlová


Dům je v historickém centru v asanované části Starého města. Je to typický velkoměstský neobarokní dům s komfortní dispozicí. Velký byt v prvním patře byl v minulosti rozdělen na dva. Byt 2+1 s příslušenstvím byl získán restitucí. Měl dvě okna a balkon na sever do ulice a jedno okno do dvora na jih, stíněné od východu. Kvůli okolní vysoké zástavbě a hloubce traktu tu bylo trochu méně světla. Protější byt – garsoniéra – měl balkon a okno na jih, hezký výhled do dvora a na Meiselovu synagogu a terasu dnešní Kaovy knihovny. Slunce celý den! Rozdělený byt byl spojen a vrácen do původní velikosti.
Přes dobrou údržbu jeho stav už odpovídal stáří. Původní dvoukřídlové dveře i okna se
nalézaly v dobrém stavu, ale pozdější úpravy a předělávky ze 70. a 80. let už dožily. Obnova byla nutná. Počítali jsme s trvalým bydlením čtyř- a vícečlenné rodiny. To znamenalo provoz velkého bytu s více obyvateli. Stačilo interiér očistit, osvěžit, prosvětlit. Samozřejmě modernizovat vybavení v soudobém standardu, vyměnit elektroinstalaci, zavést ústřední topení (dříve 2x waw), přeštukovat stěny, obnovit či
vyměnit parkety, položit marmoleum, dlažby a obklady, natřít okna, dveře.
Přestavovat se nedalo prakticky nic, nebylo možné zasahovat do obvodu místností kvůli fabionům a ani jsme to nechtěli. Prostor byl velký, stropy vysoké, příjemný dojem zřejmě díky proporcím, krásná profilace stropu po obvodu se štukovými růžicemi uprostřed. Adaptovali jsme hlavně sociální zařízení. Původní koupelnu s oknem do dvora jsme skoro úplně přestavěli: přidal se záchod, vstup jsme vedli z chodby. V komůrkách u domovního světlíku byla zřízena komora pro pračku, přemístili jsme záchod, a udělali novou sprchu.
Největším zásahem bylo probourání nosné zdi k prodloužení chodby. Jako účelný se jevil nízký průchod do dětského pokoje, aby se prostor nad ním využil jako patro. Celá část na jih, dříve to byla kuchyně a pokojík pro služku, byla určena jako pokoj dětí – pracovna, herna (ta je ostatně všude), spaní v patře.
Do chodby, jediného místa, kde se dal získat nějaký úložný prostor, jsme vestavěli skříně od podlahy až téměř ke stropu. Je v nich ukryt i plynový kotel, boiler na teplou vodu a do příčky částečně zapuštěné zařízení kuchyně. Celá chodba byla zjednodušena. Proti skříním, kde byly ve stěně troje dveře do komůrek, bylo provedeno hladké obložení, které je z téhož materiálu jako skříně a dosahuje do stejné výšky. Do tohoto obložení jsou vsazena nová dveřní křídla. Chodba je jen jako pauza mezi
místnostmi.
Pro prosvětlení, třeba i jen kvůli odstranění dojmu tmavého kouta, byl probourán nadsvětlík mezi kuchyní a koupelnou. Kuchyně zůstala tam, kde byla i v rozděleném bytě, s oknem do dvora, zařízená teď vestavěnou skříní a kuchyňským pultem. Místnost je dostatečně velká, vhodná i pro jídelnu a pobývání, klidná, se slunečním světlem a břízou před oknem.
Nutné intervence byly provedeny soudobými prostředky. Jednoduchá, ne nápadná řešení. Mnohdy to byl při rekonstrukci a překvapeních, která v sobě skrýval existující stav, docela oříšek. Nebyl nějaký celkový koncepční záměr, úpravy se řešily místo od místa. Kreslilo se mnohokrát. Chtěli jsme zachovat původního historizujícího ducha v rozloze, souladu, v materiálech i detailech. Stabilita, usazenost, neutralita, klidné prostředí, volný prostor pro dnešní střídmý, civilní život.
Barevnost jsme volili všude světlou – bílá, světle šedá, slonová kost. Přírodní dřevo, lamino; svítidla pod stropem laciná; jednoduché radiátory, prosté sanitární zařízení atp. Nábytek byl z valné většiny přistěhován z dřívějšího bytu, dokoupeno příležitostně jen pár starších kusů. Předpokládá se další vývoj.
Představa vlastního zabydlení, oživení prostředí, počítá se s koberci, závěsy, potahy, rostlinami, obrazy, třeba s dětskou kresbou, opravdovým tkaným ornamentem atp., nikoli s patinováním, dekorem, stylem, trendem. Spíš nenucenost. Zásadní byla porada se znalcem feng shuei, přinesla příznivé podněty. Však také jako jedna z prvních věcí do nového bytu byl pořízen půvabný orientální koberec.
A teď se tu bydlí už déle než rok. Dveře mezi místnostmi se nezavírají. Dispozice se otevřela, je vidět skrze celý byt (dům) od balkónu k balkónu, pustilo se dovnitř světlo, ono tam opravdu jde, a všude proudí vzduch.
Mojmír Pukl

Katalog produktů

Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

Kombinovaný izolant pro úsporné domy

MODERNÍ BYT

Flaušová stolička a pohovka inspirovaná vakem

MŮJ DŮM

Jak využít dešťovou vodu pro zahradu?

IMATERIÁLY

Spojením stavebních divizí společností SSAB a Rautaruukki vznikla divize Ruukki Construction

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál