Reklama

Rural Design: The Mill (Mlýn)

17.5.2012

Přestavba mlýna na rezidenci ve Skotsku


Architekti: Rural Design
Místo: Dingwall, Skotsko
Plocha: 375 m2
Dokončení: červen 2011
Foto: Andrew Lee

Začleněním několika zbylých volně stojících zdí bývalého mlýna se projekt propojuje s minulostí budovy, aniž by stavěl repliku jeho tradičních forem.Počátečním bodem projektu Mlýna byly právě tyto zdi volně stojící na pozemku. Utvářely řadu dvorků, některé už zabydlovala příroda.

Klient požadoval velký rodinný dům. Byli jsme nadšeni ideou obnovit představu původní budovy výraznou formou, poskládat řadu tvarů přes ruiny a jasně vedle sebe položit staré a nové.
Některé prvky jsou čistě volně stojícími objekty, zahradní místnost, tělocvična a garáž se sunou podél stávajících zdí, nově vystavěné horní patro leží přes ně, skládaná modřínová střecha a zeď obtékají stávající konstruci podobnou tvrzi.

Situace

Všechny objekty společně utvářejí nové a fascinující dvorky, řadu chráněných venkovních prostor, kde klienti mohou uplatnit svou vášeň pro zahradničení. Byly vytvořeny dva jižní dvory, východní dvůr poskytl prostor terasovitým zídkám osazeným rostlinami, které sestupují k malému ohništi. Západní dvůr vpouští večerní oslunění dovnitř domu. Je zde starý zachráněný strom, který je osou několika prostor na této straně.
Přízemí
Interiér má typickou hloubku jedné místnosti, pohyb interérem je jednoduchý lineární, světlo dovnitř proniká náhodnými body tam, kde zůstaly zachovány původní okenní otvory. Kde to bylo možné, zůstaly v interiéru zachované staré kamenné zdi, což poskytuje pohled na vrstvy konstrukce.


Třípatrová dřevěná „věž“ je v nejjižnějším místě domu a obsahuje (vzestupně) jídelnu, obývací pokoj a ložnici majitelů, odkud jsou výhledy do okolní rozlehlé krajiny v úhlu 270 stupňů. Ložnice je dostupná po schodech, které stoupají podél staré kamenné zdi a jsou vykonzolovány z masivní modřínové stěny.
Domovní osy jsou vždy zakončeny akcí, světlem a příležitostnou symetrií. Stávající materiály byly vesměs respektovány, někdy vyžadovaly výrazné ošetření, například nové obloukové okno do jídelny bylo energicky vyříznuto do stávajícího zdiva, což připomíná nejen mlýnské vodní kolo, ale také kolekci art deco nábytku uvnitř.
Řez
Řez

Pohledy severní a jižní

Pohledy západní a východní

 

Katalog produktů

Komentáře ke článku

otazka alen siskova 17.5.2012 11:55

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

Kde se přestavuje, tam se i bourá

MODERNÍ BYT

Medvěd poslouží jako roztomilý stolek i police

MŮJ DŮM

VIDEO: Zděný dům za jeden měsíc

IMATERIÁLY

Firmě OHL ŽS se daří získávat zakázky v zahraničí

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál