Reklama

Veřejná knihovna v Licantén, Chile

15.9.2010

Konverze 20 let opuštěné kovodílny využívané pro opravy vlaků (na železnici Curicó-Licantén v Chile) na knihovnu.
Autory projektu jsou Emilio Marín + Benjamín Murúa, Rodrigo Valenzuela.

 






Architekt: Emilio Marín + Benjamín Murúa, Rodrigo Valenzuela
Místo: Licantén, Chile
Spolupráce: Enrique Browne, Juan Carlos Lopez
Konstrukční řešení: DEC diseño estructural
Dodavatel: Constructora ECSON
Projekt: 2008-2009
Foto: Emilio Marin & Cristobal Palma


 

Urbanismus
Projekt sestává z konverze staré vlakové opravny na trati mezi Curicó a Lincantén, která byla opuštěna už před dvaceti lety, na veřejnou knihovnu. Přes špatné podmínky a míru devastace budovy, depo vytvořilo kus historie Licanténu, a proto mělo pro místní obyvatele velký význam. Projekt se snaží vrátit stavbě život, zachovává určité podstatné prvky stávající budovy a dává jí nový program.
Pozemek leží mezi dvěma hlavními ulicemi města. Proto byla nejprve vybudována první etapa pěší cesty Ciro Boetto, a jakmile bude dokončena druhá etapa, knihovna se stane závěrem pěší zóny, ukončujíce jeden směr hlavní městské osy. Na západní straně knihovny, kde bývala železniční točna, je venkovní čítárna.
 

Intervence
Rekonstrukce hlavního prostoru:
Měli jsme za zásadní věc, aby hlavní prostor starého depa zůstal zachován jako funkční část konvertované budovy, včetně jeho venkovní části. Díky této myšlnce jsme zachovali výšku prostoru a jeho světelné podmínky a přeměnili jsme ho na hlavní čítárnu nové knihovny.
Dostavba:
Abychom naplnili celý požadovaný program, přistavěli jsme dva nové objemy, přísně sledující geometrická pravidla stávající budovy. Obě nové hmoty, na každém konci stávající budovy jedna, dosahují stejné výšky jako centrální prostor a směrem k okrajům se snižují a vyrovnávají měřítko okolních obytných budov.
V novém objektu blíž centra Licanténu je dětské oddělení a všeobecná půjčovna. Jsou těsně propojeny se vstupním veřejným nádvořím (plazza). Na opačném konci je umístěna administrativa a zázemí knihovny. Před přímým odpoledním sluncem tuto část chrání kovové mřížoví.
Ideou dostavby dvou nových objemů bylo vytvořit jeden celistvý objekt.
 














Půdorys:

Řezy:



Pohledy:





Model:



Katalog produktů

Komentáře ke článku

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

SOUTĚŽ: Vyhrajte zateplení střechy za 57 tisíc

MODERNÍ BYT

Textilie a polštáře se oblékly do proužků

MŮJ DŮM

Rekonstrukci střechy spojte s renovací komína

IMATERIÁLY

Soutěž Art of Zinc 2014

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál