Reklama

Sklepení radnice

17.12.2008

Rekonstrukce suterénu Žižkovské radnice

Investor: Městská část Praha 3, Havlíčkovo náměstí 9, Praha 3 – Žižkov
Architekt: Michal Kuzemenský, David Macháček, Luca Ježková
HIP + autorský dozor: Michal KUZEMENSKÝ
Statika: Vladimír Černohorský
Sanace: Miroslav Havel
ZTI: Bohumil Berka
VZT: Zdeněk Pojman
VYT: Milan Vašek
ELEKTRO: Josef Jindra
POŽ.: Viktor Schubert
Gen. dodavatel: 1. část (1999) FAJSTAVR, stavbyvedoucí Ondřej Fajstavr; 2. část (2004) IS Developer, stavbyvedoucí: Petr Chramosta, Josef Teuner
Subdodavatelé 2. část: kovářské výrobky – Milan Srna; truhlářské výrobky – Jiří Mikeš; vzduchotechnika – Ungerman – TSK, s. r. o.; elektropráce – Elektro-Uldrich, spol. s r. o.; zdravotechnika – PHKJ, s. r. o.
Foto: Michal Kuzemenský


MICHAL KUZEMENSKÝ
„Žižkovská radnice se chová celkem rozumně k občanům. Budou tamdoufám svatby, klub, výstavy…, důchodci nosej archivní fotky Žižkovaa vystavuje se to, cikáni malujou, Velíšek maluje…, možná se tam budejíst, možná nebude, úředníci se tam občas opijou, občas tam budou benefičníakce. V části sklepa bude vždy jiná, celý den veřejně přístupná výstava– většinou ty fotky: Žižkovský archiválie. Navíc na Žižkově je podlemýho umělec každej – proto je část sklepa oddělená mřížema. V malýmístnosti pod schodama je vinotéka – Žižkov má vinice… a průměrněslabou úrodu vína. Část sklepa je archiv papírů – vpravo dole. Část sklepaje dílna a sklad údržby – vlevo nahoře.
V takový nudli vlevo, navazující na celej hlavní prostor – a průhledem jeviditelná přes všechny tři „vagóny“ –, jsou zákládající listiny. Fakt! Poslouchejte:během stavby přišla ženská a neodbytně mluvila o tom, že vesklepě je ukryt základní kámen radnice včetně zakládajících listin zatavenýchv olověném pouzdře. Přibližně určila i polohu (nemohla to zažít)... (doufám), no, a ono se to taky přibližně tam obojí neporušené našlo,tak se to zasklilo a nasvítilo. Jiná ženská si mě nějak vysledovala, pozvalamě na návštěvu k ní na dvůr – sbírá starý krámy z odstřelených domůna Žižkově – dveře, kliky, objímky… „vemte si, co chcete a použijte to“.Některý lidi (většinou starý) se pravidelně chodili koukat okýnkem, jakto pokračuje, některý se byli i vyptávat, nebo obojí. Když se jim něconezdálo, vyjadřovali nelibost.“

Zadáním bylo zrekonstruovat suterén Žižkovské radnice. Nutnost řešitpoměrně špatný technický stav převažovala nad nezbytností řešitfunkci. Zadání funkce bylo na univerzální použití v kontextu reprezentaceŽižkova a celková užitečnost prostoru.

Na této zakázce považuji za zajímavé dvě věci:
1) Realizace se dělala po částech: 1999 se vyprojektoval celek, pak sevyňala část (vstup a dominantní kruhová místnost) a zrealizovala se;během této fáze stavby se objevilo řádkové zdivo – v tu chvíli jsemzačal improvizovat. Celé původně navržené vyznění interiéru jsemhodil do koše. Dobrovolně. „Byl jsem zrovna na dovolené. Postupnějsem zpomaloval a zpomaloval a zpomaloval. Rajčata mi neuvěřitelnourychlostí červenala před očima a kolem mě svištěli hlemýždi. Vžžžuuum.Vžžžuuum. Stavbyvedoucí mi zavolal, že se ve sklepě objevilo kamennézdivo a investor si ho přeje zachovat. Už jsou ale napůl zasekaný instalaceatd. – „no, velkej Problém,“ říká on. Přišel jsem na stavbu ve vietnamkácha puntíkovaných trenýrkách na vostro. Vedle ve škole mi půjčilikřídu a za ostříží pozornosti technického dozoru investora, jsem jednou rukou kreslil na zeď ty betonové hakenkrojce a druhou rukou si přidržovalbederní roušku. Záplaty jsem nakreslil tam, kde bylo potřeba: instalace,statika, porušené zdivo.“
2) Uplynulo pět let. Radnice uvolnila peníze na dokončení stěžejníčásti rekonstrukce, přibližně tříčtvrtinové. Za tu dobu se změnily mojeambice. Hlavně NEVYSTŘÍKAT. Přemýšlel jsem, co všechno ještěmohu hodit do koše. Moje ambice nyní byly: adekvátnost a uměřenost,nevyhazovat peníze spoluobčanů, být stylově nečitelný a nečistý,pochopitelný a vstřícný – až na hranice „vinárny“ –, a taky strohý……,ale nevzít prostoru noblesu a reprezentativnost. Nic jsem nemuselvymýšlet. Stačilo se do toho položit a splývat. Normální věci jsou lehceozvláštněné (opěradlo lavice je vysoké 120 centimetrů, některá světlajsou o chlup níž, než by se očekávalo…atd.). Udělali jsme opakovanoučást nekonečné struktury vzájemně si podobných pražských sklepů.

ODBORNOSTI

Zajímá-li Vás typologie: podívejte se na půdorysy „před“ a „po“.Vybourali jsme jen to nezbytně nutné, aby vznikly vagóny příčně řazenék páteřní chodbě. V této chodbě po délce nasává vzduchotechnika.Na protilehlé straně vagóny spojuje dřevěná lavice. Pod ní je schovanávzduchotechnika, která zároveň přefukuje topné registry za lavicí.Celý prostor je úhlopříčně větrán + vytápěn. Protínáním lavicea vagónů (místnosti s valenou klenbou) přirozeně vznikají místa prostoly. Ve stejné logice jsou vagóny příčně pospojovány otvory.Na počátku byl sklep změť živé i mrtvé instalace. To zmizelo. Normálnípostup. Revize, průzkumy, projekty specialistů.
Sanace. Plísně, vlhkost, louže. Normální postup. Kvalitní specialistanavrhl řešení. Kombinace Hi-chemie a asfaltového selského rozumu.Našemu ateliéru se na tom rádo pracovalo, děkujeme chytrémuzástupci investora, příjemným stavebním firmám a Žižkovu.


Publikováno ve Stavbě č. 1/2005

Katalog produktů

Komentáře ke článku

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

Dvě tváře vody

MODERNÍ BYT

Tipy na originální koberce ve hnědé barvě

MŮJ DŮM

Rekonstrukci střechy spojte s renovací komína

IMATERIÁLY

Turecko otevřelo vysokorychlostní železniční trať Ankara–Istanbul

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál