Reklama

Rekonstrukce zastupitelského úřadu ČR v Alžírské republice

29.10.2009

Místo stavby: Alžír, 03 Chemin du Zyriab
Projekt: 2001
Dokončení stavby: 2003
Objednatel: Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Autorský návrh: Atelier M1 architekti, s. r. o. – Jan Hájek, Pavel Joba, Jakub Havlas
Spolupráce: Michal Otta, Jiří Král, Ladislav Košťál, Renat Nosek, Pavel Suchý
Koordinace projektu: Milan Kvíz (Atelier P60)
Plocha pozemku: 1030m2
Zastavěná plocha: 480 m2
Obestavěný prostor: 5800m3
Investiční náklady: 107 mil. Kč
Autor fotografií: Stefan Siba

Autorská zpráva
Rekonstrukce ZÚ ČR Alžír je zásadní přestavbou. Z původní budovy, postavené okolo 1925, byly ponechány pouze obvodové stěny a vnitřní skelet. Nově je vytvořena střešní terasa včetně střešní nástavby a protažení vnitřního schodiště, mezi suterénem a přízemní halou vzniklo nové schodiště. Nově byl řešen vjezd do garáží. Vnitřní stavba je kompletně nová, provedená ve vysokém technickém a materiálovém standartu (např. klimatizace, lité teracové podlahy, dřevo – evropská třešeň, nerez, laky s vysokým leskem).
Budova je využita z poloviny pro kanceláře a reprezentační prostory zastupitelského úřadu, v druhé polovině je šest bytů zaměstnanců. V suterénu je garáž pro pět vozů. Vnější plochy okolo budovy jsou vydlážděny travertinem, nově je zřízen pavilon s venkovním grilem a vodárnou a celá řada exteriérových prvků – fontány, lavice, pergola, pilíř se státním znakem, kompletní zahradní úpravy, oplocení atd.
Urbanistické souvislosti místa
Objekt zastupitelského úřadu se nachází na východním svahu, orientovaném směrem k Ažírskému zálivu, v centrální části alžírské metropole, v rezidenční čtvrti. Okolní zástavbu tvoří dvou až třípodlažní vily koloniálního stylu na pozemcích s bohatou subtropickou vegetací. Z urbanistického pohledu se jedná o stabilizované území s převážně obytnou funkcí, dopravně obsluhované sítí místních jednoproudých komunikací.
Konstrukce
Návrh úprav je vytvořen tak, aby byly minimalizovány zásahy do nosných konstrukcí budovy. Tomu napomáhá i skeletová konstrukce rekonstruovaného objektu, která uvolňuje půdorys. K podchycení konstrukce v místech zrušení nebo vybourávání nosných částí jsou použity překlady nebo rámy z ocelových prvků. V jiných případech je použito cihelného zdiva a dobetonování nosných konstrukcí ze železobetonu. Nová ramena vnitřních schodišť do garáže a na střechu jsou železobetonová. Střešní nástavba je maximálně odlehčená, a tedy dřevěná. Konstrukce výplňové, tj. zdivo nenosné a výplňové, jsou vyzděny ze sklobetonu a z lehčených betonových tvárnic Liapor.
Nové podlahy jsou z akustických důvodů provedeny jako plovoucí. Přestropení vjezdu do garáže je provedeno železobetonovou deskou. Zahradní altán má skeletovou konstrukci s ocelovými sloupky a stropní železobetonovou monolitickou deskou. Svislé obvodové nenosné konstrukce altánu jsou vyzděny ze sklobetonových tvárnic. Vnitřní příčky jsou zhotoveny z omítaných tvárnic Liapor.
Koncepce interiéru
Vzhledem k teplému klimatu je interiér koncipován jako maximálně vzdušný a lehký, tvarově střízlivý a s důrazem na jakost materiálu a provedení. Materiály interiéru i stavebních povrchů jsou voleny ve světlých tónech – potahy a laky v odstínu slonové kosti v kombinaci s nerezí, tedy pocitově chladivé a subtilní materiály.Použití dřevěných nebo rustikálních kusů je redukováno. Některé doplňkové kusy mobiliáře jsou úmyslně voleny jako akcenty ve výrazné vínově červené nebo černé (vázy, lakované kusy nábytku, textilie).

Katalog produktů

Komentáře ke článku

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

Hyundai i20: výhodnější, než kdy před tím

MODERNÍ BYT

Konferenční stolek z Anglie se nese na vlně

MŮJ DŮM

Dřevěné podlahy s možností potisku

IMATERIÁLY

Pozvánka na SFS Festival Turnov 2014

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál