Reklama

Hosper: Ornamentální bazén

20.8.2012

Ornamentální bazén nad podzemními garážemi v Belgii.


Místo: Heemstede, Nizozemí
Architekt:
Hosper
Klient: Hopman Interheem Groep
Plocha: 730 m2
Foto: Pieter Kers
 
Změna ve funkci místa
Hosper nakreslil urbanistický a krajinářský plán, návrh pro pozemek Hagevelde Atheneum College, a je také autorem detailního návrhu ornamentálního bazénu na střeše podzemního parkoviště.
Komplex byl původně seminář a jeho část byla užívána také jako střední škola. Přestože Hageveld stále lákal, vegetace zde byla zanedbaná a přední dům (Voorhuis) byl prázdný. Nový majitel si v roce 2002 přál přeměnit přední dům na blok luxusních apartmánů. Současně si vedení koleje Hagevelde přálo rozšířit zadní dům (Achterhuis).
 
Prostorový plán celého komplexu je založen na třech soustředných okruzích, každý s vlastním charakterem. Hlavní budova tvoří jádro, to je obklopeno bujně osázeným pozemkem, a vně komplexu je zemědělská půda. Dva vnější okruhy fungují jako krajinný park.
Restaurování zeleného charakteru
Realizace masterplanu vyústila v restauraci a zlepšení struktury zeleně a vodního systému na celém pozemku Hagevelde (140 000 m²). Zelený charakter komplexu byl zesílen, zvláště kolem hlavní budovy. Budovy nyní stojí "nohama na trávníku" jak je to jen možné. Pozemek na západní straně byl koupen s cílem restaurovat silně zanedbaný porost. Byly zde zasázeny stromy. Cesty byl obnoveny a výhledy rozšířeny.
 
Bydlení
Plán pro Voorhuis navrhoval 60 apartmánů různých velikostí. Pro každý byt byla požadována počítána dvě parkovací místa vedle budovy. Jediným řešením, které se hodilo k funkčním i etickým požadavkům, bylo vystavět podzemní parkoviště hned před Voorhuisem.
 


Návrh nového ornamentálního bazénu
Kvalita tohoto reprezentativního místa byla zachována a ještě povýšena díky stavbě velkého ornamentálního bezénu, který je "neviditelně" rozpůlen vjezdem do parkoviště v podzemí.
 
Ornamentální bazén s vodní plochou 730 m² a hloubkou 60 cm lemuje obruba z Cortenu. Světelné šachty v bazénu vpouštějí denní světlo do podzemí. Okna jsou zakryta barevnými skleněnými panely, aždý je individuálním uměleckým dílem. V noci naopak svítí světlo z parkoviště nahoru a díky panelům vytváří obzvláštní efekt. Živost vody navíc zvyšují fontány, které se zapínají v určitých intervalech a zlehka bublají nad hladinou.















 

 

Katalog produktů

Komentáře ke článku

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

Obrázková vinylová podlaha

MODERNÍ BYT

Představujeme designové novinky RAKO 2015

MŮJ DŮM

ANKETA: Dům roku 2015

IMATERIÁLY

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál