Reklama

Rekonstrukce parteru Paláce Rokoko

23.11.2008

Adresa: Václavské náměstí 794/38, Praha 1
Investor: Milan Milner, Markéta Milnerová
Autor: OBERMEYER Albis – Stavoplan, s. r. o.
Autoři projektu: Jiří Záruba, Robert Wild
Dodavatel: Instalace Praha, spol. s r. o.
Hlavní stavbyvedoucí: Michal Paris
Termíny: projekt 5-8/2004, realizace 9/2004-3/2005
Plocha stavebního pozemku: 1060,5 m2
Zastavěná plocha: 1060,5 m2
Celková podlahová plocha: komerční plochy v 1.+2. NP – 1101,35 m2, pasáž 269,10 m2, ostatní plochy 1+2. PP = 289 m2
Celkové náklady: 52 mil. Kč
Náklady na m2 podlahové plochy: 31 335 Kč

Nosná konstrukce: stávající železobetonové a zděné konstrukce byly upraveny vzhledem k novému dispozičnímu řešení – statické podchytávky a zesilování konstrukcí
Konstrukce podlah: pasáž – nové lité teraco s černým čtvercovým dekorem, ostatní cementový potěr a nášlapná vrstva dle výběru nájemce daného prostoru
Výplně otvorů: fasáda – nová prosklená fasáda s konstrukcí systém Schüco, výkladce a dveře v pasáži – repase (pro chybějící prvky výroba replik)
Střecha: secesní světlík nad dvoranou pasáže (tvořený ocelovou částečně nýtovanou konstrukcí s výplní z litých skleněných dlaždic) – repasovaný s řadou složitých detailů, ostatní střecha v dvorní části – nová skladba, jednoplášťová, nevětraná, s parozábranou ve funkci pojistné izolace, včetně tepelné izolace a klempířských prvků
Příčky: stávající zděné opravené, nové vnitřní dělicí zděné nebo sádrokartonové
Tepelná ztráta domu: 458 kW (vytápění zadního traktu 3-5 NP, hotel 3-7 NP, obchody 1. NP, hlavní obchodní prostor v 1.+2. NP)
Předpokládaná spotřeba tepla: 572 500 kWh/rok

Autor fotografií: po rekonstrukci – Iveta Kopicová, před rekonstrukcí Jiří Záruba



JIŘÍ ZÁRUBA

Palác Rokoko je součástí komplexu tří multifunkčních domů (známého jako Šupichovy domy), tvořících nároží Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Komplex byl vystavěn v létech 1912-1916 podle návrhů architekta Emila Králíčka.
Vlastní Palác Rokoko je pětipatrová stavba s dvěma mansardovými patry, mírně ustupujícími z uliční čáry, a je postavena ve stylu raného kubismu s prvky pozdní secese. Zvláštní význam náleží pasáži spojující ústřední arkádu Lucerny s Václavským náměstím, která byla plná třpytících se výloh orámovaných motivy růží, s nimiž se lze setkat i na vstupní bráně na náměstí a na fasádě. Stěny plné zrcadel rozšiřovaly tento prostor, vytvořený stále ještě ve stylu Art Nouveau - secese.
Současní majitelé - potomci zakladatele - požadovali, aby rozsáhlá rekonstrukce v maximální míře zachovala stávající architektonické hodnoty (původní řešení včetně detailů a použitých materiálů), a zároveň dispozičním řešením odpovídala požadavkům na moderní obchodní provoz. Návrh tedy sledoval cíl oprostit budovu od všech doplňků z pozdější doby tak, aby bylo znovu dosaženo její původní podoby.
Základním principem návrhu nového parteru byla snaha vytvořit jasný a logický koncept nové fasády. Jako velmi důležitý prvek původního a nyní i nového parteru byl využit motiv výrazné markýzy nad vstupem do pasáže. Vertikální členění fasády respektuje konstrukci objektu. Celá výška parteru je sjednocena společným zasklením, které je v úrovni stropní konstrukce zaslepeno pískovaným sklem.


Publikováno ve stavbě č. 6/2005

Katalog produktů

Komentáře ke článku

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

Snadná montáž terasy i na nerovném podkladu

MODERNÍ BYT

Interiérové stínění: rolety a žaluzie

MŮJ DŮM

Rekonstrukci střechy spojte s renovací komína

IMATERIÁLY

Spor státu s OHL ŽS o zpoždění modernizace D1 míří k soudu

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál