Reklama

Hala KOSMAS

18.7.2008

Nová hala firmy Kolportér - internetového knihkupectví Kosmas

Adresa: Horoměřice, Kralupská 2/47
Investor: Kolportér, s. r. o.
Autor, projektant: MS architekti, s. r. o./ Pavel Hřebecký, Michal Šourek, Martin Studnička, Monika Tajrychová, Libor Macháček
Dodavatel: Dynaspol, a. s
Termíny: projekt – 02/ 2004-12/ 2004, realizace – 03/ 2005-10/ 2005
Plocha stavebního pozemku: 4093 m2
Zastavěná plocha: 2433 m2
Celková podlahová plocha: 2370 m2
Celkový obestavěný prostor: 19 841 m3
Náklady na m² podlahové plochy: 12 900 Kč/m2
Náklady na m³ obestavěného prostoru: 1 542 Kč/m³
Celkové náklady: 30,6 mil. Kč

Nosná konstrukce: skladová část železobetonový skelet, administrativní část ocelová konstrukce (PREFASTAV)
Konstrukce podlah: drátkobetonová deska s korundovým vsypem (TECHFLOOR)
Výplně otvorů: ocelová prosklená fasáda (B-Clasic)
Izolace: systémový obvodový plášť, ocelové kazety, izolace minerální vlna, vnější plášť cementovláknité desky Cemvin
Střecha: Rhenofol
Příčky: sádrokarton

Autor fotografií: Petr Šolař


Trochu ze skladu, trochu z knihovny. Trochu z kanceláře a trochu z knihkupectví. To vše ve věku elektronických médií a jejich diskursu, který tvoří podstatu podnikání klienta. Nová hala firmy Kolportér musela vyhovět hned několika originálním požadavkům internetového knihkupectví Kosmas. Centrála firmy i její skladiště jsou umístěny v jednom objektu, připomínajícím zavřenou knihu. Symbolice dodá další dimenzi zeleň, v hojné míře osázená v okolí. Z „knihy“ se tak stává „kniha v trávě“.
Provoz haly měl zaručit plynulý a nekřížený tok skladování a distribuce knih. Skladovací plochy jsou proto situovány do severozápadní části haly a distribuční část je umístěna ve středu haly. Navazuje tak na skladovou i administrativní část i na expediční rampu. Skladová část zaujímá maximální plochu celé haly.
Administrativní a technická část je situována ve východních partiích budovy. Je řešena jako dvoupodlažní, a to pouze v rámci výšky haly.
Jak řečeno, budova explicitně znázorňuje knihu. Větší přesahy střechy a horizontální lamely fasády vytvářejí dojem vazby a listů knihy. Zároveň na jižní a východní straně fasády fungují jako slunolamy, čímž úspěšně brání přehřívání interiéru zejména u kancelářských prostor. Na všech ostatních fasádách jsou použity dřevěné vodorovné prvky tvořící boční strany listů v zavřené knize.

Publikováno ve Stavbě č. 6/2006

Katalog produktů

Komentáře ke článku

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek



Přihlášení
Nastavit jako výchozí

DŮM A BYT

Přeměna kuchyně do stylu vintage

MODERNÍ BYT

Sprchové hlavice se oblékly do přírodních barev

MŮJ DŮM

Interiérová špalíková podlaha

IMATERIÁLY

 

Redakční systém WebRedakce
NETservis s.r.o. © 2014

© Business Media, s. r. o., 2007–2010
Mapa webu   XML Sitemap  RSS kanál