Ate­lier Thomas Pucher & Alfred Bram­berger: administrativní budova NIK

Ate­lier Thomas Pucher & Alfred Bram­berger: administrativní budova NIK

 
 
 
 

Ate­lier Thomas Pucher & Alfred Bram­berger: administrativní budova NIK

Thomas Pucher a Alfred Bramberger vyhráli s projektem administrativní budovy NIK v Grazu 1. cenu soutěže Austrian Fischer von Erlach Prize 2010 (cena je udělována inovativním stavbám, citlivě integrovaným do historického centra města Graz).
 






Budova NIK je atraktivní architektonický minimalistický kus, který pochází z Atelieru Thomas Pucher a Alfred Bramberger, navržený stylem "méně je více", který v jejím případě skvěle funguje v její prospěch. Obdélníkový tvar s kubisticky řezanou fasádou výhradně z hliníku, kovu, oceli a skla vytváří mihotající, zářivý vzhled po celý den. Ocelová rámová konsrukce s lehkými panely tvořícími zdi, mnohotvárná hravá fasáda s jasným vertikálním dělením - přes svou jednoduchost se tato budova stává sochou.
Uzavřené prvky fasády se zlatavě třpytivým vzhledem, uvnitř nabízí prostor pro police nebo archiv.
Interiér obsahuje bílý nábytek a skleněné panely, které pomáhají přirozenému osvětlení prosvětlit vnitřek budovy, a zvyšují tak příjemný pocit.





Penthaus
V nejvyšším patře je navržen jako byt s prostornými terasami a výhledem na hradní návrší. Koncepce "hluboké stěny" zde má zvláštní význam - "atraktivní se skrývá ve zdech" (viz James Bond).

Kanceláře
Budova může být vybavena konvenčně (stěny + nábytek podle potřeby) nebo tak, že využívá koncept závěsných skříněk. Panely uzavřených částí fasády nabízí pole úzkých výklenků, rozšiřují užitný prostor po celém obvodu, včetně všech užitkových místností nebo úložných prostor. Kancelářský prostor může být používán i jako zcela otevřené studio - openspace.




Místo: Graz (Štýrský Hradec), Rakousko
Architekt:
Atelier Thomas Pucher & Bramberger [Architects]
Autoři: Thomas Pucher, Alfred Bramberger, Martin Mathy, Maria Richter-Trummer, Hans Waldhör, Ingmar Zwirn, David Klemmer, Christof Schermann, Boris Murnig, Sahar Arjomand Bigdely, Thomas Zach
Statika:
Peter Mandl ZT GmbH
Plocha: 1400 m²
Foto: Andreas Buchberger







 

 


 

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého nesletteru.
 
 
 
© 2007–2015 Business Media CZ, s. r. o.