Basarch: lovecká chata v oboře

Basarch: lovecká chata v oboře

 
 
 
 

Basarch: lovecká chata v oboře

Dyje - lužní les - nivní luka - mokřad. Orel královský, jelen jako král...
Obora je úkryt, ochrana, místo pro souboj i skon. Místo posvátně klidné a nespoutaně divoké zároveň.
Stávající zelený val, chránící otevřenou část obory od ruchu silnice se stal úkrytem pro loveckou chatu-pozorovatelnu, která nahradila původní technicky nevyhovující objekt.



místo: Lednice na Moravě
investor: sokromá osoba
architekt: Hana Bainarová, Basarch
zastavěná plocha: 230 m2
realizace : 2010
foto: Lukáš Pelech
materials: železobeton, gabiony, dřevo

Chata poskytuje oboře především nutné zázemí (pracovna oborníka, sklady a tech. místnosti), stává se však také místem  pro setkávání se - ať už s přáteli či s rozmanitými podobami okolní přírody.
Návštěvníci zde stráví chvíle nejen pozorováním zvěře a porovnáváním svých nabytých zkušeností  a zážitků, ale mohou i spočinout v účelně zařízených pokojích.  Poslech jelenů v říji jim zpříjemní sálavé teplo krbu.

Objekt je vyzděn z železobetonových tvárnic, doplněn tepelnou izolací a obložen kamenným obkladem v gabionech. Z důvodů zaplavování okolních luk je pobytová úroveň zvýšena cca 80cm nad okolní terén.
Hlavní  a jediná fasáda je navzdory nepříznivé orientaci vůči světovým stranám otevřena poutavým výhledům do volné krajiny. Okna jsou řešena jako velká štěrbina v kamenné stěně.
Stropní konstrukci  tvoří železobetonová deska, která se v části loveckého salonu zvedá do světlíku, přivádějícího dovnitř chybějící sluneční paprsky. Světlík rovněž umožňuje dosáhnout v části místnosti větší výšky, žádoucí pro umístění trofejí.
Chodba a kuchyň  v zadní části dispozice jsou osvětleny menšími typovými  světlíky.
Střecha se logicky stala součástí stávajícího zeleného valu.
Původně plánovaná masivní dřevěná podlaha byla nakonec nahrazena marmoleem, otisk dřevěných prken zůstal pouze na stropě v podobě pohledového bednění. V  koupelnách a technickém zázemí jsou použity stěrky.
Dřevěné konstrukce včetně oken jsou upraveny tónovaným olejem.

Čas běží a chata jako kámen na louce postupně zarůstá vysokou travou. Jeleni a divočáci se opět prohánějí po kopci a vypadá to, že si ani nevšimli jeho částečné proměny.

















 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rodinné domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.