Bytový dům s tělocvičnou

Bytový dům s tělocvičnou

 
 
 
 

Bytový dům s tělocvičnou

Architekt: DaM, s. r. o.
Autor: Petr Burian
Spolupráce: Jan David, Petr Malinský, Petr Franze (M3M, s. r. o. – hlavní inženýr)
Investor: Městská část Praha 1
Generální dodavatel: CGM Czech, a. s.
Projekt: 2004–2007
Realizace: 2009–2011
Náklady: 155 milionů Kč
Hrubá podlažní plocha: 3744m2

Minulý týden Lidové noviny uveřejnily stavbu nového bytového objektu v Praze 1, Lodecké ulici. Text článku naleznete zde. Diskuzi autora článku na stránkách Facebooku naleznete zde.
Další informace, fotografie ze stavby, vizualizace a model na stránkách autorů  naleznete zde a zde.


Praha 1 na svých stránkách popisuje projekt takto:
Předmětem projektu je dostavba proluky na nároží ulic Soukenická, Barvířská, Lodecká v severovýchodním kvadrantu Petrského náměstí.

Navrhovaná budova bude sloužit jako bytový dům s tělocvičnou. V objektu se budou nacházet především malometrážní byty. Tělocvičnu budou využívat zejména žáci ZŠ J.Gutha-Jarkovského. V budově se počítá také s plynovou kotelnou, která bude vytápět i sousední budovu školy v Klimentské 38. Základní škola JGJ disponuje v současné době pouze venkovním hřištěm (nachází se na řešeném pozemku), které neumožňuje celoroční provoz. Vybudování sálu tělocničny (cca 10x20m) v suterénu a přízemí nové budovy tento handicap řeší. Sál je krčkem napojen na stávající budovu, vstup je tedy umožněn "suchou nohou".

Celkový koncept návrhu budovy je postaven na principu stavebnice z prostorových jednotek. Přítomností sálu diktovaná poloha vertikální komunikace předurčuje typ dispozice s otevřenou horizontální chodbou. Mezi jednotlivé vrstvy patrových desek jsou vkládány "objemy" odpovídající svou velikostí bytovým jednotkám. Články stavebnice jsou vynechány tam, kde je třeba objem hmoty zředit, podřídit se sousedním objektům, poskytnout více světla, vzduchu, vytvořit netradiční otevřený prostor pro vzájemný kontakt obyvatel. V poslední vrstvě je skladebné těleso jednotky díky mezonetové dispozici bytů protaženo na dvojnásobnou výšku - korunu celkové kompozice.

V obytné části domu, se jedná vesměs o malé bytové jednotky, umožňující ovšem příčné provětrání a díky převážně jižní orientaci i velkorysému prosklení bohatě zaplněné denním světlem a sluncem. Translucidní skleněný plášť přízemí je jednotný jak pro zapuštěný objem sálu tělocvičny, tak pro ostatní využití parteru. Řešení je postavené na levných materiálech v precizním zpracování detailu: sendvičový plášť krytý sklocementovými deskami, pozinkovaná ocel, profilované skleněné tvárnice, dřevěné okenní rámy.








Vizualizace, pohledy, model: DaM

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.