Centrální veřejná knihovna, Seattle

Centrální veřejná knihovna, Seattle

 
 
 
 

Centrální veřejná knihovna, Seattle

Fotogalerie ke článku (6)

Knihovna Seattle-exteriér

Knihovna Seattle-exteriér

Knihovna Seattle-střešní konstrukce z interiéru

Knihovna Seattle-střešní konstrukce z interiéru

Knihovna Seattle-interiér (2)

Knihovna Seattle-interiér (2)

Knihovna Seattle-interiér

Knihovna Seattle-interiér

Knihovna Seattle-schema budovy-vertikální

Knihovna Seattle-schema budovy-vertikální

Knihovna Seattle-Řez

Knihovna Seattle-Řez
Celá fotogalerie (6)

Autor: OMA — Rem Koolhaas (*1944), Joshua Ramus (*1969)
Stavebník: The Seattle Public Library
Spolupráce: OMA — Mark von Hof-Zogrotzki, Natasha Sandmeier, Meghan Corwin, Bjarke Ingels, Carol Patterson / LMN — Robert Zimmer, Sam Miller, Tim Pfeiffer, Steve DelFraino, Mary Anne Smith, Dave Matthews, Vern Cooley, Pragnesh Parikh
Joint Venture architekt: LMN Architects
Soutěž: 1999 (1. místo)
Realizace: 1999-2004
Adresa: 1000 4th Avenue, Seattle, Washington, USA



V roce 1998 schválili seattelští voliči ambiciózní program na zdvojnásobení stávajících ploch městských veřejných knihoven. Součástí programu „Libraries for All“ bylo i vybudování několika nových poboček a jednou z nich se stala právě nová centrální knihovna. Na prestižní objekt byla vypsána architektonická soutěž, v níž zvítězil Rem Koolhaas se svou kanceláří OMA a porazil tak i místního rodáka Stevena Holla.
Knihovna byla postavena v samotném centru města na ploše jednoho městského bloku a je v pořadí třetí knihovnou na stejném místě. V 11 podlažích na 35 000 m2 je zde vytvořen prostor pro 1,45 milionů svazků (dnes 1 milion), který navštěvuje 8000 návštěvníků denně. Dalších 7000 m2 je vyčleněno v suterénu objektu na veřejné parkoviště pro 143 aut.
Dům je vytvořen z pěti základních neměnných objemů vertikálně navršených na sebe. Zbývající čtyři jsou umístěny mezi ně a navzájem je propojují. Zároveň plní funkci flexibilní části knihovny, která je připravena na změny vyvolané případnými novými potřebami přesně v intencích původního konceptu. Architekti zde jasně definovali svůj názor na měnící se význam knihoven v postmoderním světě přesyceném informacemi: „Naší ambicí bylo předefinovat a znovu objevit knihovnu jako instituci, která už není zasvěcena výhradně knihám, ale stává se informačním skladem, kde jsou všechna média — nová a stará — představena společně v režimu s novou kvalitou. V době, kdy informace mohou být získány kdekoliv, je právě souběžnost všech médií, profesionalita prezentace a jejich vzájemné působení tím, co dělá knihovnu životaschopnou. Knihovna je tak transformována z místa vyhrazeného pouze pro čtení na společenské centrum s širším mnohovrstevnatým posláním.“
Vzájemný posun pěti hlavních objemů vytváří charakteristický výraz objektu, který jako by se sem zatoulal z nějakého kubistického obrazu. Design knihovny je pak dotvořen vzdušnou ocelovo-skleněnou pavučinou obvodového pláště, jejíž polopropustný povrch umožňuje dobrou komunikaci knihovny s okolním městem.



Publikováno ve Stavbě č. 2/2006

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.