Dům ve svahu

Dům ve svahu

Záhořany u Berouna (CZ)

(3. 3. 2016) Tomáš Klanc

   
 
 
 
 

Dům ve svahu

Dům, který si na nic nehraje a poskytuje vše, co se od bydlení očekává. Zvenku působí jako malý, uvnitř přitom obsahuje prostorový komfort pro rodinu s dětmi, včetně garáže, sklepa a půdy. Pozemek v okolí Křivoklátských lesů zaujal mladý pár blízkostí přírody a veškerých služeb v Berouně. Umístění stavby nabízelo potenciál krásného výhledu. Majitelé se nenechali odradit případnými úskalími výstavby ve svahu, protože tušili, že projekt na míru dokáže nevýhody parcely otočit v přednosti.
Dům je navržený podle principů Raumplanu, jeho dispozice je řešena po jednotlivých půl-patrech jako víceúrovňová kompozice vnitřních prostor, kde má každá výšková úroveň svoji funkci. Tímto řešením se minimalizují chodby pro přístup do pokojů. Díky půl-patrům máme možnost vstoupit do místností vždy z mezipodesty schodiště nebo pokračovat po schodech nahoru a dolu. Výškový rozdíl půl-patra 1,5 m navíc odpovídá výškovému rozdílu svahu. Půlpatrové řešení se neprojevuje ale jen v interiéru.  Díky půdorysně posunutému vrstvení hmot jednotlivých půl-pater nad sebou vzniká i silueta domu zvenčí. Pod vykonzolovanými konstrukcemi přesahu střechy a prvního patra je přirozeně zastřešený prostor vstupu a obytné terasy.

Vstupní část na výškové úrovni ulice zahrnuje garáž, technickou místnost s prádelnou a sprchou, zádveří se šatnou a vstup na schodiště. Sestoupíme-li o půl-patro dolů, ocitneme se v prostorném obytném prostoru ve tvaru L, kde se nachází kuchyňský kout, jídelní a obytná část. Jižní stěna je prosklená a nabízí výhled do krajiny. Vydáme-li se ze vstupního zádveří naopak vzhůru, ocitneme se na úrovni, kde se nachází ložnice rodičů a pracovna využitelná i jako pokoj pro hosty nebo třetí dětský pokoj. Oba pokoje mají stejný výhled, jako je z obývacího pokoje o patro níž. Na této výškové úrovni je ještě společná koupelna a šatna přístupná z ložnice rodičů. O další půl-patro výš jsou dva dětské pokoje ve vikýři. Oba jsou rozšířené o patýrko na spaní v hřebeni střechy. V hřebeni střechy je ještě prostorná, po posledním rameni schodiště přístupná půda. Dům je částečně podsklepený, sklep je přístupný zvenku a je učen pro skladování zahradního nářadí a podobně.

Konstrukční systém je kombinaci zděných štítových zdí, mezi které je vložená a s nimiž je provázaná ocelovo dřevěná pohledová konstrukce dřevostavby. Tento způsob umožnil spojit výhody obou systémů, zděná část má ztužující a tepelně akumulační funkci, dřevěná konstrukce dodává interiéru útulnost. Obytný prostor je díky přiznané nosné dřevné konstrukci stropů a krovu pocitově automaticky zabydlený. Dřevo umožňuje navíc kreativitu v celkovém výrazu a siluetě domu – dá se s ním pracovat jako se sochou. Dřevěné trámy a dřevěný podhled vytvářejí jiný dojem, než bílé stěny a stropy. To je důvod, proč tento konstrukční systém rádi používáme, a dá se říct, že se na něj i díky zkušenostem specializujeme.
Výše popisované přiznané dřevěně trámy a palubkový záklop stropů, černé marmoleum, stříbrně šedou kuchyňskou linku, lakované vestavné skříně a do stropu vysoké bezfalcové dveře doplňuje teakový nábytek z Indonésie. V koupelně je na podlaze keramická dlažba imitující plech a na stěnách betonová stěrka. Výtvarný prvek představuje zábradlí schodiště. Do MDF desky byly vyřezány nepravidelné kruhové otvory, takže vznikl grafický vzor ementálu. Rozmístění jednotlivých otvorů v ementálu jsme společně s klientem a jeho dětmi provedli na jednom z kontrolních dní v průběhu stavby. Náš truhlář nejdříve vsadil provizorně do zrcátka schodiště desku, na kterou jsme kružítkem nakreslili různě velké kružnice, které se potom na dílně vyřezaly. Veškeré truhlářské práce včetně kuchyně, schodů, zábradlí, vestavných skříní a dveří provedlo truhlářství TITA na míru podle návrhu. Součástí obytného pokoje a jídelny je celostěnové prosklení jižní fasády, za kterým se každý den mění podle počasí několik kilometrů dlouhý panoramatický výhled od Berouna až po Brdy.

Autorská zpráva
Foto: Vavřinec Menšl


Architekt, TDI a organizace stavby: Tomáš Klanc, Klanc architekti
Spolupráce na projektové dokumentaci: Kryštof Spilka
Místo: Záhořany, okres Beroun
Zastavěná plocha: 120 m2
Užitná plocha: 260 m2 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2010

 
 
 
 
49.9537461
14.0239466
Dům ve svahu

Dům ve svahu
Záhořany u Berouna (CZ)

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.