Mediatéka a komunitní centrum v Mokré

Mediatéka a komunitní centrum v Mokré

 
 
 
 

Mediatéka a komunitní centrum v Mokré

Fotogalerie ke článku (5)

Mediatéka

Mediatéka

Uhelná kotelna

Uhelná kotelna

Mediatéka

Mediatéka

Situace

Situace

Řez, půdorys

Řez, půdorys
Celá fotogalerie (5)

(rekonverze bývalé uhelné kotelny)

Adresa: Mokrá-Horákov 664 04, Brno-venkov
Investor: Obec Mokrá-Horákov
Autor: Petr Hovořák, Radim Lička
Projektant: Dimense Brno-sdružení architektů, Interplan-CZ, s. r. o.
Dodavatel: Tocháček, spol. s r. o.
Termíny: projekt 2005, realizace 2006
Plocha stavebního pozemku: 2598 m2
Zastavěná plocha: 692 m2
Celková podlahová plocha: 624 m2
Celkový obestavěný prostor: 2677 m3
Náklady na m² podlahové plochy: 14 400 Kč/m2
Náklady na m³ obestavěného prostoru: 3400 Kč/m3
Celkové náklady: 10,5 mil. Kč

Nosná konstrukce: ŽB skelet se stropními vazníky a vyzdívaným obvodovým pláštěm
Konstrukce podlah: Tvárnice Hurdis do I profilů + spřažená ŽB deska
Výplně otvorů: Plastová okna, hliníková prosklená fasáda
Střecha: jednoplášťová s povlakovou fólií z měkčeného PVC
Příčky: zděné
Návrh a dodávka osvětlení: Ateh-lighting

Autor fotografií: Petr Hovořák, David Židlický


Cílem investora byla přestavba objektu opuštěné uhelné kotelny na kulturně-společenský a vzdělávací objekt. Stavební program zahrnoval:
* Mediatéku — veřejnou knihovnu s čítárnou, posluchárnu a půjčovnu audio-video nahrávek a přístup k internetu.
* Dvě klubovny s kapacitou 20-25 osob pro zájmové kroužky dětí, mládeže i dospělých.
* Společenský víceúčelový sál s kapacitou cca 50 osob pro akce zájmových, politických i církevních spolků, a pro pořádání menších kulturních a společenských akcí.

Původní jednoduchý objem průmyslového objektu byl doplněn v místě bývalé násypky na uhlí výrazným předsunutým portálem, s nástupním schodištěm a rampou. Kryté schodiště s širokou podestou prostor vytváří přirozené pódium a jeviště současně.

Rozpor mezi minimálním počtem oken a požadavkem na osvětlení interiéru byl vyřešen střešními světlíky orientovanými k severu. V interiéru mediatéky a víceúčelového sálu je historie objektu připomenuta výraznými ŽB stropními vazníky, které byly po vyčištění ponechány bez dalších úprav.

Venkovní předprostor, sloužící původně jako zavážecí plocha pro uhlí, byl upraven zámkovou dlažbou v pravidelném rastru 2,5x2,5 m. Rastr dlažby vymezuje nástupní prostor pro pěší a parkovací stání podél příjezdové komunikace. Zpevněná plocha je lemována zeleným pásem, připraveným pro výsadbu stromů.

Rekonverze opuštěné uhelné kotelny v centru obce byla velkou výzvou. Vždyť kolik knihoven je v naší republice umístěno v kotelně!?

Publikováno ve Stavbě č. 6/2006

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.