Multifunkční informační centrum regionu — Krajská knihovna Karlovy Vary

Multifunkční informační centrum regionu — Krajská knihovna Karlovy Vary

 
 
 
 

Multifunkční informační centrum regionu — Krajská knihovna Karlovy Vary

Fotogalerie ke článku (6)

Celkový pohled

Celkový pohled

Studovna

Studovna

Řez

Řez

Dětské oddělení

Dětské oddělení

2 NP

2 NP

1 NP

1 NP
Celá fotogalerie (6)

Investor: Karlovarský kraj
Architektonický návrh: MARKANT/ Miroslav Míka, Ludmila Míková, Erika Kubálková
Stavební projekt: BPO, spol. s r. o./ Vladimír Toman, Gabriela Becková, Věroslav Vopat
Generální dodavatel: TIMA Karlovy Vary,
Termíny: projekt 01/2003-01/2004, realizace 01/2005-08/2005
Zastavěná plocha: 2227 m2
Obestavěný prostor: 28 326 m3
Náklady na m3: 3137 Kč/ m3
Celkové investiční náklady: 88 854 000 Kč (90 % EU (DTOP) + 8 % státní rozpočet + 12 % Karlovarský kraj)
Počet studijních míst: 130
Počet odpočinkových míst: 150
Počet míst víceúčelový sál: 150
Délka skladových regálů (včetně kompaktních): 4000 bm
Délka regálů volný výběr: 1500 bm
Nosná konstrukce: montovaný ŽB skelet
Autor fotografií:


Krajská knihovna vznikla přestavbou objektu bývalého stravovacího bloku vojenských kasáren v Karlových Varech-Dvorech. Je součástí areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje a vytváří nárožní prvek při vjezdu.
Hmotové řešení bylo předurčeno tvarem a objemem původního dvoupodlažního objektu. Hlavním motivem, odlišujícím knihovnu od administrativních budov areálu, je použití dřevěných prvků, zejména pevných horizontálních slunolamů, proti přehřívání a přesvětlení prostor v hlavní výpůjční hale. Čelní fasáda je řešena symetricky, střední osa s hlavním vstupem je zvýrazněna nad atikou markýzou ve tvaru otevřené knihy. U obou bočních fasád se do vnějšího výrazu promítají odlišné funkce vnitřních prostor — víceúčelový sál a administrativní blok. Barevné řešení navazuje na barevnost areálu.
Budova je řešena kompletně jako bezbariérová.
Návrh krajské knihovny prošel několika přípravnými studiemi, v nichž se stabilizoval objem stavby, finanční a prostorové limity. Přestavba původní budovy byla zvolena zejména s ohledem na finanční možnosti. Největší kompromisy se hledaly mezi poměrně strohým výrazem objektu a požadavky na vybavení a uspořádání interiéru, kde byla požadována co největší hravost a útulnost pro návštěvníky.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.