Nunc Architects: Fietsenpakhuis - parkovací dům pro jízdní kola v Zaandam

Nunc Architects: Fietsenpakhuis - parkovací dům pro jízdní kola v Zaandam

 
 
 
 

Nunc Architects: Fietsenpakhuis - parkovací dům pro jízdní kola v Zaandam

Vzhledem k ohromující popularitě používání kol v Nizozemí, mnoho městských center trpí přetížením veřejného prostoru. Najít volné parkovací místo je velký problém. Představitelé města Zaandam se rozhodli zmírnit dopravní zácpy v centru, na hlavní nákupní třídě, vybudováním parkovacího domu, který umožňuje uložit až 700 kol, a to zdarma.


 



Místo: Zaandam, Nizozemí

Architekt: Nunc Architecten
Projektový tým: Steven Brunsmann, Johan Krol, Joao Bentes
Plocha: 680 m²
Zastavěná plocha: 608 m²
Projekt: 2009
Realizace: 2011
Foto: archiv Nunc Architecten


Fietsenpakhuis se nachází v centru města, jehož architekturu je z velké části definují průmyslové sklady.
Zaandam původně fungoval jako průmyslová oblast Amsterdamu. Zboží se obchodovalo v Amsterdamu, čistilo zde. Původně s masivním využití více než 600 větrných mlýnů, později pomocí páry a elektřiny. Zaanstreek je dnes fascinujícím místem velkých továren a malých dřevěných domků stojících vedle sebe. Vzhled Fietsenpakhuis je inspirován archetypem "Zaanse" - skladu. Expresivní dřevěná konstrukce z trámů a sloupů tvoří nosnou konstrukci budovy a je obklopena obálkou ze zdiva.



Fietsenpakhuis je koncipován jako veřejný prostor vyzývající cyklisty vstoupit. Otevřené obrovské skládací dveře umožňuje vstup do otevřeného prostoru s mírně skloněným schodištěm vedoucím do horního patra. Uliční fasáda je transparentní, předvádí hlavní funkci své existence, uložení kola. Přízemí je dlážděno cihlami, opticky tak spojuje vnější ulici s interiérem.
Budova je navržena v duchu trendu udržitelnosti.  A to v mnoha ohledech. Všechny použité materiály jsou z místních zdrojů. Dřevo použité na konstrukci a střechu je držitelem certifikátu. Budova využívá pasivní solární vytápění, je přirozeně větraná. Elektřina je generována pomocí solárních panelů na střeše, které pokryjí  téměř celou energetickou potřebu objektu. Ekologická stopa budovy je minimální.
Prostor pro uložení kol, veřejné záchody, opravna a půjčovna kol, uzavíratelné skříňky - to vše nabízí Fietsenpakhuis. Hlavním důvodem zřízení objektu bylo samozřejmě poskytnout volná místa pro parkování, ale i způsob, jak povzbudit více lidí, aby jezdili na kolech, spíše než používali auta. Fietsenpakhuis byl slavnostně otevřen 1. června 2011.









 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Doprava/infrastruktura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.