Projekt domu do lomu Mramorka

Projekt domu do lomu Mramorka

(22. 1. 2016) Štěpán Lajda

   
 
 
 
 

Projekt domu do lomu Mramorka

Dům je umístěn přímo v místě dřívějšího mramorového lomu, situován je v jednom z nejvyšších míst nad přírodním jezerem. Výraz domu je ve velké míře definován okolním prostředím, na které reaguje založením i materiálovým a dispozičním řešením. Hlavním záměrem bylo začlenění domu do této vzácné lokality, co nejmenší narušení prostředí a skalního podloží. Navržen byl jednopodlažní objekt, který volně kopíruje terénní nerovnosti a konfiguraci lomu.
Součástí rodinného domu pro čtyři obyvatele je ateliér kameníka, který je samostatně přístupný z východní strany. Má krytý prostor v rámci hmoty domu, takže umožňuje práci ve venkovním prostředí. Dynamická hmota stavby definuje vnitřní prostory - hlavní obytné místnosti navazují na dřevěné terasy, je v nich dostatek přirozeného světla a nejkrásnější výhledy na jezero. Dispozice je navržena tak, aby bylo možné v případě menší rekonstrukce oddělení západního křídla. Tato část je řešena bezbariérově.
Hmota domu je nad podloží vyvýšena pomocí ocelových tyčí, zakotvených do podloží. Dle statického posudku bude pravděpodobně nezbytné určité tyče ztužit táhly. Na ocelových podporách je osazen dřevěný rám, který celý objekt podpírá. Dům je pojatý jako dřevostavba: vertikální i horizontální konstrukce jsou navrženy z lepených dřevěných panelů s izolací z dřevovláknitých desek. Obálka stavby je dvouplášťová, střídají se zde vertikální lamely ze sibiřského modřínu s prosklenými plochami. V úvahu byla brána ekologičnost projektu, ale také doba samotné realizace.

Návrh interiéru se zabývá především řešením hlavního obytného prostoru a ložnice. Vzhledem k umístění objektu v hodnotné lokalitě je obyvatelům umožněno propojení s venkovním prostředím. Interiéry mají neutrální odstíny šedé barvy, syté barvy sem přinášejí uživatelé domu a především venkovní prostředí.
Součástí hlavního obytného prostoru je kuchyně a jídelní část. Stejně tak, jako je členitá konfigurace lomu, je podobně přistupováno k interiéru - kuchyně je opticky oddělena vyvýšením a výrazným barovým pultem. Hlavní obytný prostor je tedy zvýšený a dostává tak více reprezentativního rázu. Jednotlivé provozy jsou jasně definovány sníženým podhledem a materiálovým a barevným řešením podlahy. Hlavní ložnice má vlastní šatnu a je propojena s koupelnou. Výrazným prvkem prostoru je volně umístěná vana s centrálním svítidlem. U hlavní prosklené části ložnice je navrženo sezení. Na jihozápadě je soukromá terasa ložnice, která poskytuje krásné výhledy.

Autorská zpráva

 
Místo: Zbuzany
Stupeň dokumentace: architektonická studie

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.