Stomatologické centrum Vodňany

Stomatologické centrum Vodňany

 
 
 
 

Stomatologické centrum Vodňany

Novostavba zubního střediska od architektů Martina Rezka, Tomáše Stránského a Vojtěcha Geryka

Architektonická forma stomatologického centra vychází z jasného provozního schématu, které odpovídá geometrické charakteristice parcely a provozním potřebám moderního zdravotnického zařízení. Zastřešení je tvořeno kombinací pultových střech, které reaguje jednak na specifický provoz v interiéru a také na situaci parcely. Objekt svým čistým vzhledem vytváří protiváhu okolní komerční zástavbě. Svou současnou formou se snaží vytvořit atraktivní a jasně zapamatovatelný bod.
Funkčně se jedná o trojtrakt s aditivně řazenými ordinacemi. Dispoziční řešení je přehledné a jednoduché. Jedná se o jednopodlažní objekt s centrální chodbou. Z hlediska provozu je hmota objektu dělena na část veřejnou, určenou pro čekající pacienty a recepci, část polosoukromou tvořenou ordinacemi a soukromou zónu obsahující laboratoře, denní místnosti personálu a technologické zázemí. Dělení veřejné a soukromé zóny je řešeno půdorysným odklonem centrální přirozeně nasvětlené chodby. Velké prosklené plochy na jižní a západní fasádě jsou proti letnímu přehřátí chráněny dřevenými lamelovými rošty. Ordinace a zbylé místnosti pod vyššími hranami pultů využívají horní nasvětlení, které zajišťují pásová okna pod střechou v úseku mezi vazníky.



Stavebně-technické řešení
Jedná se o jednopodlažní nepodsklepenou stavbu. Objekt konstrukčně funguje jako trojtrakt. Obvodové zdivo je provedeno z cihel Porotherm 44 P+D a nosné střední zdivo Porotherm 25 AKU P+D. Vnější povrchy stěn jsou tvořeny probarvenými omítkami tmavě šedého a červeného odstínu. Střecha objektu je navržena jako kombinace dvou pultových střech opačného sklonu, které ve střední části tvoří sedlové zastřešení. Krov je řešen dřevěnými sponkovanými vazníky s přesahem na jedné straně přes obvodovou zeď. Vazníky jsou v interiéru částečně pohledové v místnostech s horním nasvětlením. Střešní krytinu tvoří hladká plechová krytina se stojatou drážkou v červené barvě. Objekt využívá sluneční energie na přípravu TUV. Vytápění zajišťuje planový kotel radiátory.



Adresa : Za Kapličkou 1312, Vodňany
Investor: Manželé Pelíškovi
Architekt: Martin Rezek, Tomáš Stránský, Vojtěch Geryk
Dodavatel: HIKI, spol. s r.o.
Termíny:
návrh 07 — 10 2007
projekt 11 2007 — 05 2008
realizace 08 2008 — 10 2009

Plocha pozemku: 1212 m2
Zastavěná plocha objektu: 395 m2
Obestavěný prostor: 1590 m3
Celková užitná plocha: 335 m2

Zdroj: Autorská zpráva architektů, únor 2010
Fotografie: Věroslav Sixt

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Zdravotnictví

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.