Takero Shimazaki Architecture + Charlie Luxton: Otvor v lese

Takero Shimazaki Architecture + Charlie Luxton: Otvor v lese

 
 
 
 

Takero Shimazaki Architecture + Charlie Luxton: Otvor v lese

Konverze opuštěného modernistického domu z šedesátých let na okraji Amershamu; dům stojí blízko místního kostela a je obklopen buckinghamskými lesy.

Architekti: Takero Shimazaki Architecture, Charlie Luxton
Klient: Jonathan ad Ana Maria Harbottleovi
Location: Buckinghamshire, Velká Británie
Tým: Jennifer Frewen, Charlie Luxton, Takero Shimazaki, Meiri Shinohara
Statika: milk structures
Hlavní dodavatel: Silver Square Construction Solutions Ltd
Plocha: 215 m2
Realizace: 2011
Cena: £250,000
Foto: Edmund Sumner


 

Návrh se odvinul z architektonického jazyka původního domu – s ohledem na hospodářský pokles po roce 2008 a s omezeným rozpočtem na projekt; majitelé a architekti se snažili maximalizovat stávající konstrukce. Byla zachována většina původního zdiva a přidáno nové. Bylo jasné, že bez ohledu na to, jak pečlivě jsme se snažili, aby cihly si cihly odpovídaly, nemohlo být dosaženo homogenního povrchu. Rozhodli jsme se cihly natřít a byla vybrána černá, aby tak dům ustupoval do stínů okolního lesa.

původní dům současný dům
Polovina střechy byla zvýšena a ostře zalomena, obývací pokoje tak získal větší výšku. Ložnice byly umístěny ve druhé polovině domu s původní výškou, ke které byl přistavěn dodatečný objem do zahrady, a byla tak vytvořena větší ložnice. Nová prosklená vstupní hala otevřela přední fasádu domu.
Rodina majitele se přestěhovala z Londýna a těšila se na život v buckinghamském lese. Současný dům je první fází ze tří; další budou obsahovat prostor pro klidnější činnosti, jako například pracovna/pokoj pro hosty (fáze 2) a skleník (fáze 3).

stávající nový


Výhledy na lesní okolí domu vznikly díky pečlivě promyšleným změnám stávajících otvorů, některé otvory byly přidány a jsou zamířeny na konkrétní cíle, např. kostel, bezprostřední či vzdálenější les nebo divokou květenou nově osázená zahrada pře domem.




Bez závěsů nebo žaluzií je dům transparentní černá vyhlídková krabice, jejíž vnější stěny odrážejí, nebo tlumí obraz okolní přírody během celého roku. Interiér je realizován ve světle šedém tónu s truhlářskými výrobky (okna, dveře) z dubu. Kontrast tmavé a světlé činí stavbu velmi pomíjivou a odráží ambice rodiny na dynamičtější život. Dům je často používán jako místo konání hudebních akcí (se všemi dveřmi a okny otevřenými!), při nichž se setkávají místní rodiny a děti. Stejně tak je klidným útočiště pro samotnou rodinu.
pohled jižní pohled severní


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rodinné domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.