Vila s bazénem

Vila s bazénem

(29. 1. 2016) Tomáš Klanc

   
 
 
 
 

Vila s bazénem

Pro stavbu domu si mladá rodina vybrala pozemek v nové čtvrti v obci na jih od Prahy. Velké pozemky, vybudované komunikace a chodníky, předem navržená veřejná zeleň a také regulační podmínky, které se snaží prosazovat kvalitní architekturu a eliminovat domy ve stylu „podnikatelského baroka“, slibují nadstandardní podmínky pro bydlení. Okrajová parcela se vstupem z východní strany je zaujala hezkou polohou - směrem k západu zůstává výhled na přírodu a do krajiny. Na počátku si představovali jednoduchou stavbu s velkou společnou obývací částí, dvojgaráží, dostatečným úložným prostorem, moderními technologiemi a vnitřním bazénem, který bude navazovat na obytný prostor. „Architekta jsme hledali na internetu a v časopisech, z oslovených nás nejvíce zaujal Tomáš Klanc, a to zejména svým osobitým a lidským přístupem. V ostatních ateliérech nebyli tak vstřícní,“ vzpomíná hostitelka. „ Návrh se postupně vyvíjel a měnil na základě architektem předkládaných variant od obyčejné kostky do kompozice domu z více hmot a materiálů.“

Stavba se skládá z dvoupodlažního obytného bloku ve tvaru kvádru s plochou střechou a přízemní bazénové haly se zázemím s pultovou vegetační střechou s extenzivní zelení. Z ulice jsou vidět pouze vstupní dveře, garážová vrata a dveře do skladu. Obytné prostory jsou orientovány převážně na jih a na západ mimo ulici, což bylo součástí zadání pro uchování soukromí rodiny. Záměrně tak dům z ulice vypadá podstatně menší a uzavřenější, než ve skutečnosti je.
Středobod domu představuje dvoupodlažní schodišťová hala osvětlená střešním světlíkem. Je to spojnice a křižovatka všech komunikací - ústí sem vstupní předsíň, dveře z garáže, z bazénu a posuvné skleněné dveře ze společné obývací části. Tento velký, téměř čtvercový prostor je přehledně členěn na čtyři funkční segmenty: jídelnu, kuchyň, obývací pokoj a pracovnu, jejichž podlaha leží o dva stupně níže a vyrovnává tak mírný výškový rozdíl terénu na pozemku. Sezení a pracovní zónu odděluje stěna s krbem a zapuštěnou knihovnou – kromě prostorového předělu zastává toto těleso v místnosti o rozponu přes osm metrů především nezbytnou skrytou nosnou funkci. Obytný prostor a bazénová hala sdílejí společnou krytou terasu, přístupnou dvěma celostěnovými posuvnými prosklenými dveřmi.
V patře ústí schodiště do podélné chodby, z níž se vchází do dvou dětských pokojů, pokoje pro hosty, koupelny, prádelny a ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou. Jihozápadní a jihovýchodní nároží zaujímají dvě střešní terasy, kde si rodiče i děti mohou dopřát nerušené posezení na ranním či podvečerním sluníčku s hezkým výhledem.

Velká hmota domu je prosvětlená, odlehčená a opticky zmenšená. Obytná část vychází z tvaru kompaktního betonového kvádru, do něhož jsou na potřebných místech vykousnuté otvory jako díry do ementálu. V přízemí betonem prostupují vchodové dveře, prosklená západní stěna, okno do kuchyně a posuvné dveře na terasu, v patře dvě nárožní terasy u ložnic. Kombinace betonu a skla by ale působila chladně, proto jsem vše, co je do základní betonové konstrukce vloženo, navrhl ze dřeva. Záměr jasně vyznívá již při prvním pohledu zvenčí – okna s dřevěnými rámy lemují dřevěná ostění a nadokenní překlady, které schovávají kapsy na předokenní žaluzie. Zastřešení pergoly tvoří dřevěná konstrukce s automatickou markýzou. Strop nad přízemím tvoří pohledový beton, nad bazénem a místnostmi v patře ponechal architekt v pohledu lepené dřevěné trámy i záklop z palubek – biodesek. V patře odhalil také obvodovou ocelovou traverzu s autentickým, neupraveným povrchem rezavé oceli s přiznanými prostorovými táhly.
Příjemný domov nevytvoříte jen poskládáním nejrůznějších, i když atraktivních kusů nábytku. Převážnou část vnitřního vybavení tvoří kompaktní vestavěné korpusy do předem připravených nik na celou výšku místnosti, které v některých případech nahrazují zděnou příčku (kuchyňská linka, skříně v předsíni a v ložnicích, schodiště v hale, koupelnové skříňky). Truhlář je vyrobil stejně jako veškeré dveře v domě z jilmové dýhy. Tento účelný základ doplňuje jen několik kvalitních solitérů designových ikon, sedacího nábytku a židlí a masivního jídelního stolu, pracovního stolu a komody z recyklovaného teakového dřeva z Indonésie. Vyniknou na jednolité, dokonale hladké podlaze z průmyslové pryskyřičné stěrky. Její provedení ve velkém obývacím prostoru bylo pracné, nakonec ji ale majitelé domu použili i v patře, i když to nebylo v plánu. Z výsledného efektu v přízemí totiž byli nadšeni. Vznikl čistý a funkční interiér působící útulným a harmonickým dojmem.

Slovo majitele
„Na výsledku stavby se podepsala soustavná práce a dohled architekta po celou dobu, od počáteční studie přes návrh stavby a interiéru až po dokončení realizace. Jako stavební dozor byl nezastupitelný. Nakonec oceňujeme jednoduchost, účelnost a harmonii stavby i vybavení interiéru, jenž odpovídá naší představě o bydlení. Vybavení domu bylo promýšleno současně se stavbou, a proto do sebe dům i nábytek zapadají. Množství detailů jsme s architektem vymýšleli na místě v rozestavěném domě, kde jsme lépe zachytili atmosféru a zapojili představivost. Celkový dojem je tak pro nás velice příjemný, dům do posledního detailu splňuje naše původní představy a celé rodině se v něm dobře žije. Díky plodné a citlivé spolupráci s architektem jsme na výsledek opravdu pyšní.“

Autorská zpráva
Foto: Filip Šlapal


 
VILA S BAZÉNEM – DOLNÍ BŘEŽANY
Architekt, TDI a organizace stavby: Tomáš Klanc, Klanc architekti; spolupráce na PD Kryštof Spilka
Zastavěná plocha: 200 m2
Užitná plocha: 350 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2013

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.