Akademický klub ESF

Akademický klub ESF

(17. 3. 2016) Jiri Vitek Architects

   
 
 
 
 

Akademický klub ESF

Sklepní prostory v útrobách postmoderního kolosu ekonomické Správní fakulty Masarykovy University v Brně prošly za krátkou dobu existence již několika funkcemi. Původní pracoviště doktorandů bylo transformováno do posilovny, následně bufetu a nakonec skončilo jako skladiště. Nové zadání bylo vytvořit pro akademiky multifunkční prostor, jehož základními funkcemi budou přednáškový sál, neformální klidová část a jídelní část s barem a kuchyňkou. Součástí byla i rekonstrukce hygienického zázemí včetně kompletní rekonstrukce instalací a vzduchotechniky v této části objektu.
Hlavním stavebním problémem prostoru byl nedostatek přímého denního osvětlení a komplikovanost infrastruktury vedené pod stropem. Při nové artikulaci prostoru byl stěžejní otisk nové informace do základních stavebních prvků, stěn, stropu a podlahy. Vytvoření architektonického jazyka pro koherentní repertoár, který dokáže vytvořit jasnou navigaci a orientaci v prostoru.
Barevné rozlišení povrchu odpovídá atmosféře a povaze programu - sociálního kontaktu a aktivit. Tmavá barva navozuje privátnější a klidnější místa, bílá zve k diskusi, červená je atraktorem jídelní části, barevné rozlišení pomáhá navigaci v prostoru a přispívá lepší samoorganizaci.
Sjednocením architektonického jazyka podlahy a podhledu došlo k ucelení prostoru, kde diferenciace podhledu umožňuje zvýraznit požadované funkce (komunikace, klid, světlo, přítmí). Rozdělení prostoru dle podlahových linií a proměnlivá výška jej definuje na rychlejší či klidnější provoz. Sádrokartonový podhled přebírá lineární jazyk podlahy, sceluje a zpřehledňuje prostor. Je kompaktní, tektonika podhledu určuje hierarchii prostoru. Prvky infrastruktury (světlo, zvuk, vzduchotechnika) jsou plně integrovány.

Stavební úpravy byly minimální, hlavní byla výměna a zvětšení okenních otvorů se zapravením parapetů. Kuchyňka je doplněna integrovanou linkou s automatem na kávu a občerstvení. Bar artikuluje pohyb z kuchyňky do prostoru, dochází k obtékání, ergonomické tvarování zohledňuje využívání. Barva linky a baru je bílá na červeném poli podlahy. Stoly a židle jídelního koutu jsou jednoduché, elegantní bílé s průhlednými plastovými židlemi. Sedačky a stoly chill out -jsou  jednoduché office sofa, koženkový povrch, barva béžová ‚ sladěná s omítkou. Pro podhled v části chodby a kuchyňky byl použit perforovaný kovový podhled v šedé barvě.

Pro artikulaci architektonického jazyka byla zvolena bezierová křivka, která dokáže směrovat, vytvářet gradient i gradaci a zachovává si koherentní tvar a hladkost.

Autorská zpráva
Foto J. Brychta


Autor: Jiri Vitek
Projekt: PK projekt, stavební část Ing. V. Mlynář

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.