Amano Design Office: Drahá Ginza

Amano Design Office: Drahá Ginza

 
 
 
 

Amano Design Office: Drahá Ginza

Komerční novostavba má oživit poloprázdnou ulici.

Místo: čtvrť Ginza, Chuo, Tokyo, Japonsko
Architekti: Amano Design Office
Spolupráce: Atorie Oica, Azzurro Architects
Zastavěná plocha: 155,55 m2
Celková podlažní plocha: 1300 m2
Realizace: 2013
Foto: Nacasa & Partners Inc.

Autorská zpráva. Klientem tohoto projektu je developerské společnost. Koupila pozemek v Ginze, po kterém dlouho toužila, a vybudovala tu obchodní a kancelářskou budovu. Pozemek se nachází v Ginza 1 na ulici Gaslight. Je to zadní strana banky Mizuho Bank a budov Pola Ginza na Centrální ulici. Atmosféra je tu ale zcela jiná než v nádherné Centrální ulici, tato ulice je prázdná, což je běžným úkazem v ulicích za obrovskými budovami. Naším úkolem je přilákat sem co možná nejvíce lidí. Klient si přál, aby budova byla nádherná. Architekt si navíc přál, aby poskytla „mírný pocit zvláštnosti“ a přitahovala kolemjdoucí.



Jednoduše sklem dosáhnout otevřenost se zdá marné, pomyslíme-li na výhledy zevnitř, protože vnější krajina je beznadějná. Proto je plášť zdvojený a skládá se ze skleněných stěn a záclony z graficky pojednaného děrovaného hliníku. Fasáda se stává součástí dekorace interiéru a odstraňuje nutnost doplnit okna žaluziemi nebo závěsy. Díky dvojitému plášti bylo také sníženo zatížení klimatizace a nutnost čistit skla není tak častá.



Nepravidelnost fasády byla stanovena výpočtem, aby se zabránilo libovolným tvarům a vzory se přiblížily přírodě. Mysleli jsme si, že dobře udělaný náhodný tvar bude méně nepříjemný design. V sousedství většinou modernistické architektury s horizontálními a vertikálními nebo geometrickými tvary má stavba tu správnou podivnost, přitahuje pozornost a vypadá jako komerční budova. Abstraktní květinová grafika má vybalancovat dojem z fasády, tj., má ji uvolnit, aby nebyla příliš provokativní.




Díky výpočtu designu jsou jednotlivé hliníkové děrované panely nepravidelné, různých úhlů a tvarů, přesto všechny ve standardních velikostech, což má za následek vynikající výnosnost materiál. Aby se zabránilo, že prasknou, byla pro ně nutná velmi lehká konstrukce. Detailům byla proto věnována velká pozornost. Horní barevné LED osvětlení, které je instalováno uvnitř dvojité fasády, je zábavou pro kolemjdoucí a je různě programovatelné podle ročních dob. Očekávaní nájemníci zahrnuli do budovy také salón krásy a očekávání se materializují.



Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.