Associated Architects: Loděnice Michaela Bakera

Associated Architects: Loděnice Michaela Bakera

 
 
 
 

Associated Architects: Loděnice Michaela Bakera

Přestavba školní loděnice ve Worcesteru

Architekti: Associated Architects
Klient: King’s School Worcester
Místo: The King’s School, Worcester, Anglie
Plocha: 772 m2
Realizace: 2012
Hlavní dodavatel: Speller Metcalfe Malvern LTD
Rozpočtář: Gwillam Darby Carr
TZB: LEDA
Statika: Shire Consulting
Foto: Martine Hamilton Knight
 

Druhý desetiletý urbanistický plán pro King’s Worcester od Associated Architects zahrnoval přestavbu loděnice, což byla dříve malá a nevzhledná budova z padesátých let minulého století. Lokalita je ústředním bodem plánu, je památkovou rezervací a talé je součástí projektu Riverside worcesterské radnice. V linii starých městských opevnění, to je na okraji historického jádra města, který má za sebou bohatou historii včetně archeologických nálezů z období Normanů a středověku, navrhuje urbanistický plán nápadnou moderní budovu, což stavební úřad Worcesteru velmi uvítal.




Stávající půdorys přízemí je zvětšen o 60 %, aby zde bylo poskytnuto úložiště pro značně velkou školní flotilu veslic a vesel. Pozemek podléhá pravidelným záplavám, takže konstrukce tohoto podlaží je uvnitř i navenek z robustního neomítnutého zdiva vyrůstajícího ze zdi historického cihlového nábřeží. S ohledem na protáhlý tvar budovy je nová zeď postavena z cihel dvojnásobné délky. Lehké horní patro se naopak vznáší nad podezdívkou a říční hladinou. V patře se nacházejí šatny, učebny a tréninkové prostory pro školu i obec a recepce. Z tohoto patra se z nové prosklené vykonzolované  přídě otevírá úchvatný výhled nahoru a dolů po řece Severn z nové prosklené přídi a konzolové. Tato příď spolu s jemně zakřiveným půdorysným tvarem, který vykreslila historická obranná linie, dodávají budově modernost, kterou lze dobře vnímat při procházce na pobřežní cestě.


Horní patro je nad historickými zahradami Creighton Memorial, dříve málo využívanou částí školního pozemku. Nové schéma vytváří přímější cestu do loděnice přes zahrady, což je nejen přímější, ale také bezbariérový přístup, který navíc zlepšuje zabezpečení: předchozí Loděnice byla izolovaná, přístupná pouze z vnější strany areálu školy. Nová terasa na zahradě a okna mířící na sever nabízejí výhled na dvě pamětihodnosti Worcesteru – katedrálu a věž Sv. Andrew. Sladce jemné latě z kaštanového dřeva jsou použity pro plášť horního objemu, směrem dolů se mění přirozenou stříbřitě šedou barvu citlivě ladící s historickým kontextem. Lišty nejsou kladeny vodorovně, ale pod nízkým úhlem, což zvyšuje dynamičnost budovy.



Interiér je obložený ledovou břízou na dřevěných I-nosnících, což umožňuje vzduchotěsnou konstrukci a rychlou teplotní odezvu. Střecha je tradiční stojatá drážka z pozinkované oceli.



Udržitelnost byla v centru zadání i návrhu.  Značnou část potřeby elektřiny a teplé vody poskytují v létě střešní solární panely, které i v zimě příspívají svou troškou.  Konstrukce používá principy pasivního domu: trojité zasklení, silná izolace a vzduchotěsnost. Tato opatření, spolu s kotlem na dřevěné pelety dosahují životní prostředí na stupeň EPC A a blíží se nulovéhodnotě  uhlíkové normy.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sport

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.