ateliér ksa.: Rodinný dům v Mníšku pod Brdy

ateliér ksa.: Rodinný dům v Mníšku pod Brdy

 
 
 
 

ateliér ksa.: Rodinný dům v Mníšku pod Brdy

Ján Studený a David Kopecký se proslavili několika vilami, například dům v Černošicích získal řadu ocenění včetně Piranesi Award ve Slovinsku nebo Grand Prix architektů. Další modulovou stavbou je nedávno dokončený dům v Mníšku pod Brdy.

Černošický krystal vetknutý do svahu byl první stavbou architektonické kanceláře ksa. v Čechách v modulovém konceptu, na němž architekti pracovali už několik let předtím. Originální geometrie tohoto domu byla realizována jako lehká montovaná konstrukce. Modulový koncept v pojetí Davida Kopeckého abstrahuje provozní celky domu na jednotlivé ortogonální objemy neboli moduly, z nichž je celý organismus domu sestaven. Stavby pak nabízejí flexibilní prostor a zohledňují parametry pozemku. Pro architektonické bienále v Benátkách v roce 2002 autoři představili studii bydlení budoucnosti. Navrhli systém výstavby ve formě postupně rostoucí struktury, složené z jednotek, na jejich projektu se mohou majitelé bytů podílet. „Umíme si představit stavební systémy, které lidem dovolí rozhodovat o formě stavby i jejích částí. Stanou se tak partnery architektů, kteří jim poskytnou jen potřebné zázemí včetně hardware a snadno zvládnutelného software,“ řekl tehdy David Kopecký. Tento nadaný architekt zemřel roku 2009.

Rodinný dům v Mníšku pod Brdy
David Kopecký a Ján Studený se s investory rozhodli pro obálku, která splňuje kritéria pasivního standardu a také pro systém energetické soběstačnosti. Ten zahrnuje rekuperaci napojenou na tepelné čerpadlo, sofistikovaný systém regulace a solární články. Travnatá střecha přechází na šikmé stěny a tvoří tak společně s prosklenými stěnami dva povrchy domu. Půdorys má tvar nepravidelného šestiúhelníku o dvou podlažích. Jeho skořepinu rozděluje deska, hlavní uživatelská platforma je osazena v úrovni terénu.


„Velkorozponová monolitická betonová trojnohá skořepina ufa obepíná prostory ložnic, obývacího pokoje a kuchyně s jídelnou. Všechny obytné místnosti mají terasu a člení je mobilní, ortogonálně provázané nábytkové a interiérové stěny z bílého kompozitu, které v sobě ukrývají koupelny, WC a centrální vstup z podzemí. Konkávní a konvexní betonová skořepina domu překrytého dekou z trávy by mohla být zemljankou novodobých hobbitů...  Ztvárnění domu do terénu je kromě jiného také metodickým testováním urbanistické typologie, kde se objevují nové parametry soukromí, viditelnosti, průhledů a odstupů,“ říká Imro Vaško a dodává: „Maskování v terénu však není základem projektu, spíše důsledkem strategií uvažování autorů – první skicou byla asymetrická šestiúhelníková platforma na třech šikmých nohách. Iniciační model z první konzultace s klienty a následné dispoziční schéma se pak téměř nezměnily.“

Dispoziční řešení
Půdorysně je šestiúhelník rozdělen centrálním boxem s kuchyní, šatnou, koupelnou, malým technickým zázemím, krbem a schodištěm. Na druhé straně od společenského prostoru jsou ložnice, pracovna a pokoj hostů. V suterénu byly dílny a technické zázemí odděleny stěnami z poloprůhledného makrolonu. Po jednoramenném schodišti se vchází do obytné části se třemi střešními světlíky. Interiér je střízlivý, hlavní roli tu mají posuvné příčky a dveře. Propracovaný detail je výsledkem jednoroční práce studia ksa., zkoušení materiálu na místě a dohledu dodavatele. V těchto detailech je znát technické vzdělání majitele, který je také autorem krásného svítidla nad kuchyňskou linkou – LED diodového pásu v hliníkovém profilu, obaleného poloprůsvitnou trubicí.

Konstrukce
Vrchní skořepinu tvoří železobetonová deska na třech nohách. Tři delší stěny jsou svislé a prosklené, tři šikmé z betonu (15 cm tlusté) přecházejí ve strop. Křížem armovaná deska o tloušťce dvacet centimetrů překonává vzdálenost osmnácti metrů, uprostřed podepřena zdí koupelny. Pohyblivé dělicí příčky jsou z lehkých kompozitních materiálů a mohou dům přizpůsobit měnícím se požadavkům uživatelů.

Okna sahají od podlahy ke stropu, na výšku tedy mají asi tři metry. Šířka lichoběžníkových částí fasády dosahuje dvanácti metrů bez dělení, je tedy na hraně technických možností. Betonová konstrukce je u stropu seříznuta dovnitř tak, že vrchní rámy oken a uchycení závěsů jsou schovány a pro obyvatele pohybujícího se uvnitř místnosti neviditelné. Dřevěná podlaha plynule přechází v jedné úrovni do venkovní terasy.


 

Nízkoenergetický standard
Kromě zateplení plných částí konstrukce a izolačního trojskla v hliníkových rámech je dům vybaven rekuperací, krbem a technickým zázemím regulace. Disponuje tepelným čerpadlem, systémem vzduchotechniky a solárními panely v rohu zahrady. Majitelé mají možnost ovládat vnitřní tepelnou pohodu přes internet. Šikmé betonové plochy jsou zvenku zatravněny, což při prudkém sklonu nebylo snadné, stejně tak střecha, na níž leží vrstva zeminy o tloušťce 45 cm.

Hana Vinšová
Foto: archiv autorů

Rodinný dům v Mníšku pod Brdy
Autoři: ateliér ksa. - David Kopecký, Pavel Mejtský, Ján Studený, www.ksastudeny.sk
Užitná plocha: 325 m2
Zastavěná plocha: 240 m2
Stavba získala ocenění v soutěži Grand Prix architektů 2014 jako nejlepší rodinný dům a byla nominována na Mies van der Rohe award 2013 - european price for conterporary architecture.
 



Rodinný dům v Mníšku byl také publikován v časopise Stavba 2/2013, str. 46-49
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sustainability

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.