BIG architects: Lyžařské středisko Koutalaki

BIG architects: Lyžařské středisko Koutalaki

 
 
 
 

BIG architects: Lyžařské středisko Koutalaki

Studio BIG nám zaslalo svůj projekt lyžařského areálu do Laponska.

 

BIG zveřejnili lyžařský resort v Laponsku

Lyžařská vesnička Koutalaki
Místo: Levi, Finsko
Klient: Kassiopeia Finland Oy
Hlavní architekti: Bjarke Ingels, Jakob Lange
Vedoucí projektu: Hanna Johansson
Tým spolupracovníků: David Tao, Erik de Haan, Jeff Mikolajewski, Jesper Victor Henriksson, Lucian Racovitan, Maren Allen
Rozloha: 47 000 m2
Vítězství ve vyzvané soutěži




Budoucí lyžařský resort je transformací stávajícího střediska na světovou destinaci nejvyšší třídy. Nabídne nejvyšší kvalitu ubytování a služeb pro lyžaře všech úrovní a nároků. Středisko leží blízko letiště Kittilä, takže jak samotné Levi, tak celé Laponsko bude pro mezinárodní návštěvníky atraktivní snadnou dostupností. Finský developer Kassiopeia Finland Oy už investoval a provozuje v regionu Hotel Levi Panorama, Levi Summit Congress Center a Hotel K5 Levi a velmi se zajímá o rozvoj exkluzivní oblasti Koutalaki.

Z hodnocení poroty: "Porota s úžasem ocenila vizionářský přístup BIG, který kombinuje jedinečné typy ubytování a vybavení spolu s volnočasovými aktivitami, které resort nabízí. Ambiciózní návrh mění tradiční způsoby uvažování a věříme, že Kassiopeia Finland a BIG-Bjarke Ingels Group se spoluprací chopí nabízení příležitosti."

Stávající lyžařské centrum v Levi je umístěno na mírném svahu a poskytuje rámec budoucí lyžařské vesničce Koutalaki, která je koncipována jako rozšíření vrcholu a stávající skrumáže budov v Koutalaki. BIG navrhuje řadu budov, které budou radiálně vybíhat z centrálního náměstí a které se na koncích dotknou země a vytvoří volně stojící budovy, z jejichž střech budou moci lyžaři sjíždět v jakémkoliv směru dolů na sjezdovky. Měkké křivky vlnících se střech čtyř budov vytvoří vizuální pokračování krajiny, dodají celé vesničce jedinečný obzor se sjezdovkami, obyvatelný vrchol hory.

Bjarke Ingels říká: "Lyžařská vesnička Koutalaki je koncipována jako rozšíření jak vrcholu, tak celého resortu. Její architektura nepadá z čistého nebe, ale vyrůstá z přirozené topografie a rozšiřuje organické tvary přirozené krajiny a vytváří umělou horu, kde se může pobývat i lyžovat. Ve výsledku je náš návrh Koutalaki Ski Village novým hybridem, který zahrnuje sobě vzdálené identity jako vesnice a hotelové středisko, chráněnost a otevřenost, útulné soukromí a majestátnost přírody, jedinečný charakter a starostlivou kontinuálnost vůči okolí - jednoduše - architekturu a krajinu."

Čtyři budovy obkružují centrum, které se stane rušným náměstím v srdci resortu, chráněným před větrem, přesto otevřeným a uvádějícím návštěvníky do okolní krajiny. Plaza bude místem pro bruslení a hudební produkce, je spojena s mísovitým dvorem s kavárnami a bary v nižší částech interiéru nových budov. Jejich intimní atmosféra je v kontrastu s otevřenými výhledy z vrcholku.

Resort je propojen sítí cest především pro lyžaře a pěší. Přístup na střechy je umožněn výtahy v jádrech budov. Odtud lze sjíždět dolů na dvůr nebo rovnou na sjezdovku. Výtah uprostřed hotelu vede do střešní restaurace s výhledem na celé 360 stupňové panorama.

"Když jsme poprvé navštívili pozemek příští vesničky Koutalaki, uvědomili jsme si blízkost sjezdovek, ale současně to, jak je důležité vytvořit spojení pro lyžaře. Mírný svah mimo hlavní systém sjezdovek jako by nabízel řešení pro sjednocující návrh," říká Jakob Lange.


Všechny ubytovací jednotky v resortu mají krásné vyhlídky na okolní přírodu, včetně osmi soukromých vil, které jsou umístěny v různých nadmořských výškách, aby si vzájemně nebránily ve výhledech na panorama okolní krajiny. Jejich zahrady jsou pokračováním krajiny. Vily jsou sočástí zasněžené krajiny, sníh ve všech formách se může stát součástí jejich architektury.

"Místo toho, abychom navrhli řešení, které se snaží sníh odházet nebo přemisťovat, cheme vytvořit vesničku, která sníh plně využívá. Když se sníh zachytí na fasádě, rámy oken se stanou součástí krajiny, přizpůsobené změnám počasí. Světlá žuloivá fasáda zvyšuje blízký vztah s přírodou," uvedla Hanna Johansson.

Čtyři budovy simulují v zimě skutečný lyžařský svah a kombinují vše podstatné, co lyžařské středisko může nabídnout - lyžování, oddych, rekreaci a bydlení. V létě může být střešní krajina budov stejně tak přitažlivá díky své návaznosti na zelené okolí a může být využita pro turistiku a pikniky.




stávající sklon pozemku
topografie místa nedovoluje přímý plynulý nájezd na sjezdovku




rovina
po zvýšení dolní části území musí lyžaři vyvinout velké úsilí, aby se na sjezdovku dostali




vrcholek
po vytvoření nového vrcholku se mohou lyžaři dostat snadno na svah a zvolit si směr jezdu




využití
vyzdvižená krajina otevírá nejrůznější možnosti pogramu pod ní







Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sport

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.