Billard Leece Partnership: Rehabilitační centrum v Belmontu

Billard Leece Partnership: Rehabilitační centrum v Belmontu

 
 
 
 

Billard Leece Partnership: Rehabilitační centrum v Belmontu

Rehabilitační centrum v Belmontu (čtyři kilometry od Victorie) nabízí aktivní rehabilitační pobytový program. Centrum je umístěno vedle Kardinia Health GP Super Clinic (polikliniky dokončené Billard Leece Partnership v roce 2009), s níž je spojen chráněnou pěší chodbou a sdílí s ní i recepci.

Místo: Reynolds Road, Belmont, Victoria, Austrálie
Klient: Barwon Health
Architekt: Billard Leece Partnership
TZB, klima a vnitřní technické instalace: AHW Waterman
Statika: Irwinconsult
Projektový manažer: Aurecon
Rozpočet: Sweett Group
Dodavatel stavby: Rendine Constructions
Plocha: 600 m2
Realizace: 2012
Foto: Tony Miller


Rehabilitační centrum je důležitým doplňkem tohoto místního zdravotního střediska. Jeho program se zaměřuje na prevenci dalšího postižení, pomáhá klientům snížit riziko recidiv a zlepšit jejich pohodu. Nachází se ve výrazné nárožní pozici, proto se snaží stavební formou a materialitou dobře se zapojit do okolí. Dřevo cypřiše bílého bylo vybráno jako hlavní materiál fasády kvůli jeho udržitelnosti, vnitřnímu teplu a přírodnímu vzhledu. Uliční fasády člení hluboko zapuštěná okna, která se tak samo-stíní, velká okna v průčelí obráceném do zahrady a do nádvoří stíní výrazné protisluneční clony. Motiv skla a dřeva, u nějž se prezentuje jeho přírodní povrch a barva, je silný, zdůrazňuje formu a konstrukci fasády a vytváří ne-institucionální a přitažlivou budovu, kterou lze snadno postavit i udržovat.




Protože je centrum umístěné v zahradním prostředí, má taktéž novou pohybovou zahradu, která poskytuje prostor k venkovním rehabilitacím i k posezení na slunném, před větrem chráněném nádvoří mezi novým rehabilitačním centrem a stávajícím místním zdravotním střediskem.
 



Fasáda do nádvoří, propojeného se zahradou orientovanou ke slunci, je z rámů vyplněných dřevěnými panely s polodrážkou, které kontrastují s velkými okny stíněnými dynamicky zalomenými slunečními clonami. Přísné panelové dřevo vykresluje křehký vzor ve srovnání s dynamickými stíny protislunečních clon.   Velká samo-stínicí okna do všech obytných místností poskytují přirozené světlo i větrání a výhled do zahrady obklopující přízemní budovu centra.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Zdravotnictví

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.