Byt v Praze 7

Byt v Praze 7

Praha 7

(28. 2. 2018) boq architekti

   
 
 
 
 

Byt v Praze 7

Když se sejde architekt a investor, kteří si vzájemně sedí, je to vždy výhra. A to pro obě strany. Klient má bydlení, které mu ve všech směrech vyhovuje, architekt má realizaci, za kterou si stojí a nebojí se ji ukázat světu.
Klient nás oslovil doslova za pět minut dvanáct, den před odletem na dlouhotrvající pracovní pobyt za oceánem. Naštěstí jsme si lidsky, i co se týče stejného vkusu, sedli, takže spolupráce probíhala hladce.
Byt byl původně rozdělen na dvě oddělené průchozí místnosti. Vzhledem k tomu, že byl developerem čerstvě rekonstruován do této podoby, společně jsme se rozhodli, že nemá smysl pouštět se do větších dispozičních změn spočívajících v ubourání dělicí stěny. Pracovali jsme tedy na podkladu stávajícího dispozičního řešení.
Ve vstupní části je navržen jednoduchý botník, nad kterým je instalován držák na kolo, a je zde ještě uvažováno s háčky pro pověšení svršků. Vstupuje se do kuchyně s jídelnou, kde jsme si i přes poměrně malé rozměry dovolili navrhnout ostrůvek. Funguje jako středobod celé místnosti: nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni. Sezení je řešeno vyvýšenými barovými židličkami. Při vaření je tak klient otočený směrem do místnosti, má výhled z okna ven a nemusí se k hostům otáčet zády. Na stěně je podsvícený policový systém, který umocňuje „barový" dojem celé kuchyně. V rohu této místnosti je malý kout s kulatým oknem, který jsme využili jako komoru pro umístění zavazadel a větších předmětů. Tento koutek odděluje posuvný panel.
Ve druhé místnosti se nachází obývací pokoj s ložnicí. Vzhledem k tomu, že klient má pracovně velmi nepravidelný režim, který se příliš neohlíží na denní/noční dobu, rozhodli jsme se tuto místnost předělit posuvnými panely a místo na spaní tak v případě potřeby úplně oddělit od obývací části a tím zajistit klid na odpočinek i během dne, aniž by to mělo zásadní vliv na režim jeho partnerky. Tato dělicí stěna je v jedné části prosklená, aby se, pokud si klient přeje, mohlo do ložnice dostat ranní slunko. V opačném případě jsou okna vybavena zatemňovacími roletami tmavé barvy. V ložnici se nachází šatní skříň a za postelí je ještě úložný prostor pro umístění peřin. Pracovní místo je u okna, jedná se o jednoduchou sestavu stolu s nízkým šuplíkem, který je položen na skříňce s výklopem.
Obývací pokoj je vybaven jednoduchou pohovkou šedé barvy a konferenčním stolkem. V úrovni dělicí příčky je uvažováno s instalací projekčního plátna se zpětnou projekcí, která zajistí možnost sledování filmů jak z obýváku, tak z ložnice.

Materiálově je interiér řešen v kombinaci bílého Thermopalu, dřevěných prvků (dub s olejovaným povrchem) a šedých kompaktních desek Fundermax s hliníkovou vložkou, která v hraně vytváří zajímavý efekt. Obvodové stěny jsou obloženy bílým lícovým zdivem. Doplňky byly vybrány rovněž v této barevnosti, použili jsme zejména výrobky skandinávského designu - ve dřevě či v šedé barvě.

Autorská zpráva
Foto: MgA. Tomáš Dittrich


Návrh interiéru: Boq architekti s.r.o. – ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Interiéry/design

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.