Carlo Bagliani: podzemní garáž

Carlo Bagliani: podzemní garáž

 
 
 
 

Carlo Bagliani: podzemní garáž

Podzemní garáž přeprojektovaná pro architektonický ateliér

Architekt: Carlo Bagliani
Adresa: Via Luigi Arnaldo Vassallo, Janov, Itálie
Spolupráce: Pamela Cassisa, Stefano Mattioni
Plocha: 305 m2
Realizace: 2013
Foto: Anna Positano, Nuvola Ravera


Daný prostor je novostavba z let 2005-2007 navržená Carlem Baglianim + Vittoriem Caponnettem + Valterem Scelsiem, Sp10 jako garáž pro auta. V roce 2011 byl projekt publikován v Casabelle č.799 jako „prostor pro umění“. V roce 2013 Carlo Bagliani (se spolupracovníky) celý vnitřní prostor kompletně nově vyprojektoval pro vlastní architektonickou kancelář. Kancelář se nachází v hustě obydlené čtvrti ve východním Janově, jen několik kilometrů od centra města. Je to samostatný objekt s velkou zahradou obklopený šestipatrovými budovami.


Prostor byl postaven jako podzemní garáž (v té době šlo o jedinečné stavební povolení pro daný program i místo), byl však takřka ihned dočasně využíván jako umělecký prostor (což architekti zamýšleli už během projektování); užíval ho mimo jiné také informelní malíř jako ateliér. Potom, když studio Sp10 ukončilo činnost, bylo rozhodnuto umístit sem nově vzniklou architektonickou kancelář a upravit garáž pro tento účel.

Základem nového návrhu byl respekt k původnímu otevřenému prostoru stavby, jak ji navrhlo SP10, pouze ji minimálním úsilím přizpůsobit novému využití. Jen tři prostory byly odděleny od celku: zasedací místnost, sociální zařízení a archiv, který je jako hrobový monolit vestavěn do prostoru, který ho obtéká, a vytváří tak různé funkční oblasti.




Všechny plošné prvky byly izolovány a opatřeny černou barvou (podlaha je pryžová, stěny a strop mají nátěr). Původní rampa vjezdu do garáže získala rovnou plošinu recepce s velkým oknem. Většina technického zařízení byla soustředěna (elektrický systém v podlaze, klimatizace ve stěně pod velkým oknem) s cílem získat velké a čisté plochy (celý strop hlavního prostoru, většina stěn).


Také dřevo-kovový nábytek (navržený Antoniem Norerem, SP10) byl soustředěn v kompaktních sekvencích; každý stůl drží dvě lampy, které vytvářejí variabilní účinky světla a stínu na stropě a v celém open-space. Kancelář je velmi pohodlná a příjemná; jako temná a tichá jeskyni hledí skrz velké okno do slunné zahrady venku.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.