Centrum strategických služeb NWT ve Zlíně

Centrum strategických služeb NWT ve Zlíně

 
 
 
 

Centrum strategických služeb NWT ve Zlíně

Baťovské silo, dominanta třídy Tomáše Bati, se promění v centrum strategických služeb NWT a.s. Po dokončení rekonstrukce zde budou umístěny prostory pro centrum sdílených služeb, centrum oprav hi-tech výrobků, centrum vývoje specializovaných IS/ICT, datové centrum a další nezbytné prostory.


Investor: NWT a.s.
Koncepční studie: Ing. arch. Ladislav Semela
Projektant: CENTROPROJEKT GROUP a. s.

Proměna bývalého zemědělského sila v moderní centrum strategických služeb NWT
zní jako ambiciózní projekt. Vnímání těchto ambicí se ale posune s vědomím, že silo je ve skutečnosti klasickou budovou zlatého věku baťovské architektury. Je výzva dát objektu moderní ráz a zůstat věrný tradičnímu vzhledu. Tato výzva stojí před stavební firmou Navláčil, která rekonstrukci sila právě teď realizuje.

“Baťa vtisknul Zlínu heslo: ‘Budujeme velký Zlín, bouráme minulé století’. My jsme naopak hrdí na to, že můžeme malou část Baťova Zlína proměnit pro moderní využití,” zhodnotil výzvu pro stavební firmu Navláčil vedoucí poptávky a marketingu Vít Mach. V průběhu roku 2014 se tak zcela změní účel této původně zemědělské stavby.

Další dědic Baťova funkcionalismu
Investor, společnost NWT, chce přizpůsobit budovu sila požadavkům pro vnitřní provoz a zároveň respektovat architektonicky cennou a historicky významnou stavbu, která tvoří dominantu okrajové části Zlína. Marketingový vedoucí Vít Mach klade důraz na to, že rekonstrukce sila nepopře kvůli novému využití tradiční baťovský vzhled. Naopak, ve své podobě po dokončení bude propojovat klasickou zlínskou architekturu s jemnými a nenásilnými moderními prvky.
Autor nové podoby objektu Ladislav Semela zachoval původní tvar objektu včetně typického rastru železobetonové nosné konstrukce s cihelnými vyzdívkami, umístění a členění původních oken. Jednoduchý koncept Baťova funkcionalismu ale doplní i moderní prvky, například velké prosklené stěny hlavního vchodu.
Fasádní plášť bude kombinovat tradiční režné zdivo s fasádní omítkou bílé barvy pro odlehčení hmoty budovy. Největší změnou na fasádě bude úprava velikosti a rozmístění oken, vytvoření reprezentativního a proskleného foyer.

Budoucí strategické centrum stojí na Baťově modulu 6,15x6,15
Podobu a objem určuje stavbě sila konstrukční modul, který je využitý na celé řadě dalších staveb spojených s firmou Baťa. Objekt je ‘poskládán’ ze tří modulů na šířku a devíti na délku. Stavba má 8 nadzemních a jedno podzemní podlaží. Po stavebně technickém průzkumu byl stav shledán jako vyhovující s tím, že odpovídá stáří objektu a jeho opotřebení.
Díky rozsahu a charakteru stavby jako výškového objektu může společnost NWT využít při zastavěné ploše 1400 m2 celkem 8200 m2 vnitřních ploch. Okolo objektu bude dalších 3450 m2 využitelných jako komunikace, parkoviště či zpevněné plochy.

Silo postavené stavebním oddělením firmy Baťa
Objekt byl dokončen stavebním oddělením firmy Baťa v roce 1938 jako obilní silo a skladiště. Od této doby je výraznou dominantou západního okraje výrobního areálu, pozdějšího Svitu.
tisková zpráva





 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.