Christensen & Co: Centrum pro životní prostředí Kodaň

Christensen & Co: Centrum pro životní prostředí Kodaň

 
 
 
 

Christensen & Co: Centrum pro životní prostředí Kodaň

Miljøcenter KMC Nordhavn – Centrum pro životní prostředí v Kodani, zvané také Centrum pro nakládání s půdou či Soil Centre – se podobá hromadám zeminy, která se používá k modelování krajiny rozvíjející se přístavní čtvrti.

Architekti: Christensen & Co
Místo: Kodaň, Dánsko
Uživatel: Město Kodaň; Technická a environmentální správa
Stavební projekt: Grontmij
Generální dodavatel: CPH City & Port Developmentâ?¨
Plocha: 1800 m2
Foto: Adam Mørk



Centrum se nachází na pobřežním okraji Nordhavn, nové městské čtvrti severně od centra Kodaně. Bylo navrženo jako zařízení pro dekontaminaci zeminy vytěžené na staveništích celého města. Budova má hranatý profil, stoupá od země a tvaruje se do dvou propojených kopců, jehož vnější stěny jsou obloženy rezavými panely z předzvětralé oceli (cortenu).




"Budova má výraznou siluetu proti obrovskému horizontu a je nedílnou součástí krajiny, samozřejmě jako umělý objekt,"
říkají architekti. Střešní plochy jsou pokryty rostlinami a travami, které se již vyskytují u rybníků a křovin v okolí. Architekti také doufají, že časem stromy a keře vyrostou nad stavbu samu. "V tomto smyslu budova zastoupí kus krajiny, kterou obsadila, a pomůže chránit přírodní biodiverzitu v této oblasti," řekli.





Také uvnitř budovy se nalézají rostliny a řada stromů uvnitř vstupní haly s dvojitou výškou. Kolem ní jsou uspořádány kanceláře a laboratoře, zatímco garáž a dílny jsou umístěny po stranách. Dřevěné rošty polic jsou zabudované do stěn a slouží jako skladovací plochy a současně vymezují různé kouty pro sezení; světlíky napomáhají přivést denní světlo do interiéru.



KMC Nordhavn je první budova v Dánsku s certifikátem DGNB, postavená po skončení zkušební fáze, a vůbec první certifikovaná budova v Nordhavn. Je to budova s nulovou spotřebou energie, která kombinuje pasivní a aktivní opatření v oblasti energetické účinnosti na základě celkového pohledu, zahrnujícího energetickou účinnost, stavební materiály a sociální aspekty. Výsledkem návrhu budovy je extrémně nízká spotřeba energie; potřebná energie se získává z geotermálních zdrojů (kilometry potrubí vedou pod černým asfaltem před budovou) a ze solárních panelů a článků integrovaných do šikmých střešních ploch.


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sustainability

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.