Dietmar Feichtinger Architectes: Sportovní centrum Julese Ladoumèguea

Dietmar Feichtinger Architectes: Sportovní centrum Julese Ladoumèguea

 
 
 
 

Dietmar Feichtinger Architectes: Sportovní centrum Julese Ladoumèguea

Částečná rekonstrukce stadionu Julese Ladoumèguea byla realizována ve složitém spojení s novým sídlem opraven RATP (služba veřejné dopravy pro Ile-de- France). Hřiště pro fotbal a ragby jsou umístěna na střeše opraven, ve stejné výškové úrovni jako pařížský okruh, jehož nájezd je západně od řešených pozemků. Nacházejí se zde i venkovní tenisové kurty a další víceúčelová hřiště.

Klient: Ville de Paris - Direction du Patrimoine et de l’Architecture et Direction de la Jeunesse et des Sports
Místo: 39-43, route des Petits Ponts, Paříž, Francie
Architekt: DFA, José-Luis Fuentes - hlavní architekt, Camille Duperche – projekt a zemní práce, Claire Bodenez – vedoucí soutěžního týmu
Soutěžní tým: Manuela Certan, Mathias Neveling, Veronica Olariu, Arne Speiser, An Vranken
Tým projektu: Gerhard Pfeiler, Anna Zottl, Arne Speiser, Camille Crépin, Lisa Maresch
Spolupráce: Ingérop – stavební řešení a rozpočet
Osmose – sportovní zařízení
Empreinte – krajinářské úpravy 
Oasiis – životní prostředí
Peutz & Associés - akustika

Plocha: 10 516 m²
tělocvična: 6260 m²
tenisová hala: 4256 m²
vnější plochy: 27 000 m²
Stavební náklady: 26,7 mil EUR
Soutěž: 09. 2008
Stavba: 03. 2011–01. 2014


Stavba opraven a vytvoření nového sportovního centra znamená integraci velkých zařízení do husté městské struktury, jejíž multifunkčnost tím ještě zvyšuje.
Budova s šesti zastřešenými tenisovými kurty tvoří 200 metrů dlouhou vizuální a akustickou bariéru podél silnice okruhu.
Nová čtyřpatrová budova na východní straně komplexu, umístěná na La route des Petits Ponts, doplňuje nabídku nových prostor pro sporty. Je orientována k nové tramvajové stanici a připojena ke stávající budově Pagoda vnitřní chodbou. Odlišuje se od okolí svou transparentností a jasuplnými odrazy. Vyznačuje nový hlavní vchod do areálu, který je součástí snahy propojit Paříž s jejím okolím.
Pojmy jako prostor, městská integrace a funkčnost, ale i světlo, transparentnost a uživatelský komfort hluboce přispěly k celkovému řešení návrhu. Hlavní otázkou je stavět v harmonii s životním prostředím a zároveň podporovat smyslovost, lehkost a čirost.

V rámci posílení tramvajové linky T3 se RATP rozhodl vybudovat středisko údržby v severní části stadionu Julese Ladoumèguea, zatímco jižní část se závodištěm, tribunami a tělocvičnou, nazývanou Pagoda, zůstává beze změny. Zařízení v severní části – fotbalové hřiště, víceúčelová hřiště a venkovní tenisové kurty – jsou přeneseny 8 m nad zem na střechu servisního centra. Horní úroveň s hřišti získává architektonickou sílu díky monumentálnímu vnějšímu schodišti nové budovy. Jeho velkorysý rozměr odpovídá velikosti horní úrovně sportovního centra.
Různá hřiště na střeše jsou propojena cestičkami, dlažbu střídá zelená výsadba a porézní betonové plochy. Otvor na severní straně umožňuje impozantní vyhlídku na kanál Ourcq.



Nová budova na route des Petits Ponts částečně zasahuje do pěší promenády. Novostavba nyní tvoří vchod do sportovního centra. Uvnitř se nalézá hala s horolezeckou stěnou a také tělocvična, taneční studio, fitness, tribuna, šatny, servisní zázemí a kanceláře.
Expresivní styl Pagody na jedné straně a transparentnost a lehkost nové budovy na straně druhé tvoří silný dialog.
Dvě náměstí – stávající před Pagodou a nové na horní úrovni – zajišťují kontinuitu severojižní orientace a zlepšují čitelnost komplexu.



 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sport

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.