Dům u Kalvárie

Dům u Kalvárie

Veľké Úľany

(4. 5. 2018) architekti Šercel Švec

   
 
 
 
 

Dům u Kalvárie

Koncepcia vychádza zo zachovania ducha miesta na pozemku v centre malej obce na juhozápadnom Slovensku. Parcela je špecifická svojím nepravidelným zužujúcim sa tvarom a taktiež blízkosťou s dôležitou obecnou pamiatkou (kalváriou) s vysokým porastom.
Hmota rodinného domu vychádza z tradičného tvaru domu umiestneného medzi existujúce stromy.  Snaha o symbiózu zelene vyústilo do spojenia plochej a šikmej strechy. Dvojpodlažná stavba zámerne rešpektuje uličnú líniu, pričom svojou polohou si otvára výhľad na celý pozemok. Prudšie zvažovanie strechy smerom na juh podporuje ľahkosť záhrady a vytvára jej príjemné pozadie. Ľudská  mierka priniesla do záhrady vzdušnosť, naopak objekt ju pri vstupe potláča a pôsobí menej osobne, no stále atraktívne. 
Rodinný dom sa navrhoval s otvorenou dispozíciou komfortne pre 4 člennú rodinu. Na prízemí sa nachádza predsieň prístupná priamo z úrovne parkovacieho státia pre automobily. Hneď po vstupe sa ponúkne výhľad do záhrady cez obývaciu izbu. Hygiena s WC tvorí najsevernejší cíp objektu, pričom sa k nej vstupuje chodbou. Chodba tvorí zároveň šatník a technickú niku. Otvorená kuchyňa s jedálňou a obývacou izbou prepája interiér s exteriérom, otvorenie spálne do priestoru dodáva časti domu vzdušnosť.
Priestor dennej časti je čiastočne vizuálne rozdelený hmotou schodiska. Jedáleň s kuchyňou a obývacou izbou tvorí jeden prevádzkový okruh, na ktorého obvode sa nachádza najsilnejší architektonický prvok: prepojenie záhrady s interiérom. Z dennej časti sa  priamo vychádza na terasu a do záhrady. Záhrada je navrhnutá v kontexte okrasných a úžitkových rastlín. Výberu a výsadbe záhrady, ako aj ošetreniu existujúcich stromov sa venovala značná pozornosť pri realizácii.
Poschodie slúži ako nočná zóna domu s dvomi samostatnými izbami.

Objekt je založený na železobétonovej základovej doske s použitím tepelnej izolácie - penového skla. Navrhnutá konštrukcia neporušila koreňovú sústavu existujúcich stromov pod domom. V interiéri aj exteriéri sa vo výraznej miere použili len materiály vo svojej prirodzenej podobe ako drevo, kameň, oceľ, betón. Výber dreveného obkladu na južnej a severnej fasáde poukazuje na koncept zachovania piehľadov a prepojenia jednotlivých častí dispozície pozemku s odlišnou prevádzkou. Oplotenie sa riešilo len v časti záhrady do výšky „lakťa“, pričom sa kombinovali plné plochy gabiónu s výplňou s prázdnymi.
Dom pôsobí malo, kompaktne a využíva stromy pre zachovanie príjemnej klímy v interiéri a blízkom okolí stavby. Prelínanie exteriéru a interiéru sa vďaka otvorenej dispozícií docielilo v celej stavbe. 

Autorská zpráva
Foto: Tomáš Manina


Autor: architekti Šercel Švec – Peter Šercel, Andrej Švec
Autor záhrady: NuGarden – Ondrej Klučár, Andrea Prievalská
Adresa: Kaplnská ulica, Veľké Úľany
Investor: Peter Šercel
Plocha pozemku: 384,20 m²
Zastavaná plocha: 69,80 m²
Podlažná plocha: 152,80 m²
Úžitková plocha: 95 m² + 15 m² terasa
Plocha obytných miestností: 70,80 m²
Stavebné náklady: 90 000 eur

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2016

 
 
 
 
48.1657877
17.5770214
Dům u Kalvárie

Dům u Kalvárie
Veľké Úľany

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.