Dům u lesa

Dům u lesa

Lány

(18. 9. 2017) kaa-studio 

   
 
 
 
 

Dům u lesa

Zadáním bylo navrhnout koncept celkové rekonstrukce příměstského domu v Lánech pro víkendové bydlení v retro stylu. Dům se nachází v okrajové poloze obce, ulici tvoří řada rodinných domů a hrana lesa. Okolní zástavba je charakteristická vrstvením různých přístaveb a nástaveb k původním domkům. Řešený dům se dochoval v téměř původní podobě, z tohoto úhlu pohledu byl výjimečný.

Jednoduchý domek měl sedlovou střechu, zvýšené přízemí a polosuterén. Obytné podlaží bylo organizováno tak, že dům byl do zahrady téměř uzavřen, otočen zády. Před hlavním vstupem bylo nehezké zádveří, vstup do obytného podlaží byl krkolomný. V podkroví byla klasická půda a malý pokoj. Dům měl malá okna a ponuré pokoje.

V kontextu divokých rekonstrukcí okolní zástavby jsme chtěli upozornit na krásnou „domečkovitou“ formu objektu. Se základní hmotou se pracovalo jen na úrovni úprav vnitřní dispozice a okenních otvorů. Obytné podkroví jsme využili ve stávajícím objemu, s prosvětlením pouze v rovině střechy. Jedinou přístavbou se stala dřevěná veranda/letní vstup, přimknutá k zahradnímu průčelí.
Původní zádveří jsme zbourali, vstup do domu je razantně přeorganizován. V přízemí zůstaly pouze střední nosná zeď a schodiště, což umožnilo soudobější rozmístění pobytových prostor a propojení s hlavní zahradou. Podkroví jsme prozatím ponechali jako otevřený prostor.
Díky změně dispozice vstoupily do fasád nové otvory, původní byly zrevidovány a lokálně upraveny. V jižní fasádě bylo vybouráno pásové okno na celou šířku objektu pro více světla a kontakt s lesem. Podkroví na sever prosvětluje pás velkých střešních oken, otevírajících prostor do zahrady a výhledům na lánský horizont.

Blízkost lesa a dva staré smrky v předzahrádce jsou pro místo, kde dům stojí, signifikantní. Chtěli jsme, aby dům přijal barvu lesa, fasády jsou tedy tmavé, šedohnědé.
Výškový rozdíl mezi vstupy do hlavního obytného podlaží a úrovní zahrady jsme řešili pomocí terénních valů/zelených kopců, zpevněných lomovým kamenem.
Při rekonstrukci byly používány materiály a řemeslné zpracování odpovídající kontextu původního domu, tedy cihla, omítka, kámen, dřevo, keramika, měď.
V návrzích interiéru jsme chtěli jednoduchost, venkovskou prostotu a funkčnost. Kromě židlí jsme navrhovali téměř veškerý dřevěný nábytek.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice


Autor: kaa-studio; Kamila Holubcová, Antonín Holubec
Pozemek: 860 m2
Zastavěná plocha: 100 m2
Užitná plocha: 175 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2016

 
 
 
 
43.8136058
-91.2530771
Dům u lesa

Dům u lesa
Lány

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.