Dostavba Základní školy v Roztokách zkolaudována

Dostavba Základní školy v Roztokách zkolaudována

 
 
 
 

Dostavba Základní školy v Roztokách zkolaudována

(16. 7. 2014 – tisková zpráva) Stavba rozšíření Základní školy v Roztokách dospěla ke svému závěru a v uplynulých dnech byla zkolaudována. Náročná realizace probíhala za plného provozu školy od loňského srpna. Dostavba přinese především rozšíření kapacity učeben a vytvoření odpovídajícího sportovního zázemí. Školákům se nové prostory otevřou v září se zahájením nového školního roku.

Kapacita školní budovy z třicátých let 20. století nevyhovovala současným potřebám školy, proto bylo rozhodnuto o jejím rozšíření. Na školním pozemku vyrostl nový objekt učeben a tělocvična se dvěma sportovními sály. Dostavbu charakterizují prosté kubické objemy a jednoduchá kompozice fasád. „Architektura dostavby citlivě reaguje na původní budovu, nesnaží se ji výrazově kopírovat, ale naopak na ni vhodně architektonicky navázat,“ říká o návrhu Tomáš Lapka ze společnosti HELIKA, a.s., člen tvůrčího týmu architektů. Důraz architekti kladli na použití ekologických materiálů a jednoduchých technologií (větrání, prosvětlení aj.). V exteriéru se výrazně uplatňuje zejména dřevo a pohledový beton, v ploše hlavního průčelí graficky pojednaný jako školní tabule, na objektu tělocvičny pak jako výtvarně řešená lezecká stěna. „Škola se má architekturou budovy prezentovat jako moderní, ekologicky založená instituce,“ dodává Tomáš Lapka.



Nedílnou součástí architektonického návrhu je výtvarné řešení interiéru. Chodby a společné prostory v neutrálních barvách oživují šatní skříňky, jejichž barevnost koresponduje s barevností učebny, k níž patří. Pestrá barevná škála, která se uplatňuje v prostorách tříd, má v dětech podpořit kreativitu i pocit náležitosti k vlastní kmenové třídě. Interiéru dominuje točité schodiště připomínající šroubovici DNA provedené ve výrazné růžovo-fialové barvě.



Dostavba školy situovaná v místě nerealizovaného levého křídla historické budovy navazuje na původní objekt hmotově i dispozičně. Vstupní podlaží dostavby tvoří (dosud chybějící) vestibul školy, knihovna se studovnou a zasedací místnost, ve druhém a třetím podlaží jsou pak umístěny učebny a patrové sborovny. Chodby obou částí školy na sebe navazují a umožňují tak plynulý bezbariérový provoz. Jednopodlažní objekt tělocvičen s hlavním a menším gymnastickým sálem a jejich zázemím od nové školní budovy odděluje vstupní foyer. Škálu sportovních aktivit, které na děti i veřejnost čekají, rozšiřuje zmíněná venkovní lezecká stěna.

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.