Čechova 511

Čechova 511

Rožnov pod Radhoštěm

(18. 1. 2019) Karel Janča

   
 
 
 
 

Čechova 511

Majitel koupil více než sto let starý opuštěný a zanedbaný dům v centru Rožnova pod Radhoštěm. Tak dlouho kolem něj chodil, až se do něj zamiloval. Původní barák je součástí dříve jednotné zástavby ulice asi šesti rodinnými domy z „jedné ruky“ dua významných místních stavitelů začátku minulého století. Částečně podsklepený objekt z tradičního zdiva s jedním podlažím a dílem obydleným podkrovím není památkově chráněn, ale stojí na pomezí ochranné zóny kostela.
Zadání znělo jasně: rekonstrukce pro soudobé standardy bydlení, vytvoření dvou nezávislých bytových jednotek, pokud možno s vlastním vstupem, zázemím a možností jejich propojení, zachování původního výrazu stávající budovy.
Vzhledem ke stavebnímu programu bylo nutné realizovat přístavbu. Ve shodě s investorem jsme chtěli v maximální ekonomicky únosné míře zachovat vzhled původního objektu. Po „lehké soutěži“ na úrovni studie jsme byli vyzváni, abychom návrh zpracovali do dalších stupňů projektové dokumentace. Od začátku jsme chtěli výrazově postavit proti sobě historii a současnost stavby, promítá se to i ve výsledném výrazu a materiálovém řešení. Do ulice zůstal dům téměř nezměněn, i přes silné zateplení obvodové obálky byly zachovány proporce, hloubka osazení oken, jejich členění, hrázdění, ozdobné vlysy s florálním motivem.
Novou část jsme orientovali do zahrady, takže je skryta pohledům z ulice, odkud dává jen tušit něco dalšího. Je zde umístěn technický blok z pohledového betonu a přístavba obytné části bytu na úrovni 1. NP se střešní částečně krytou terasou pro byt v podkroví. Přístavba je realizovaná z keramických bloků, technická část z monolitického betonu s vnitřním zateplením.
V interiérech přístavby jsou použity pohledové betony stropů, v podkroví velkoformátová keramická dlažba a obklady o rozměru 3000 x 1500 mm, obklad velkoformátovou dýhovanou překližkou, podsvícené prvky onyxu v koupelně, osvětlení RGB programovatelnými LED svítidly s volbou chromoterapeutického účinku. Dům je vybaven centrálním elektronickým řídicím systémem.
Má dva samostatné vstupy/ vjezdy a vlastní vstupy pro každý byt, do suterénu jsme umístili technické vybavení. Součástí obnovy bylo i nové oplocení či zpevněné plochy z žulových odseků v rastru z řezaných žulových bloků.

Autorská zpráva
Foto: Jakub Sobotka


 

Autor: janca architekt – Karel Janča, spolupráce Martin Kaňák (stávající stav Ing. Vlastimil Rapant)
Statika: Ing. Oldřich Sobek
Zdravotechnika, plynoinstalace a vytápění: Ing. Miloslav Mikunda
Elektroinstalace: Ing. Bohuslav Šulák
Požárně bezpečnostní řešení: Ing. Aleš Tuček
PNEB: Ing. Ladislav Drozd
Generální dodavatel stavby: Reasint, s.r.o.
Plocha stavebního pozemku: 944,0 m2
Zastavěná plocha stávajícího RD: 112,9 m2
Zastavěná plocha přístavby: 96,7 m2
Obestavěný prostor stávající stav/přístavba: 826,5 m3/526,4 m3

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

20. 1. 2019 16:11:34. Re: Čechova 511. Pavel Nosek

 
 
 
 

20. 1. 2019 16:11:34. Re: Čechova 511. Pavel Nosek

  Hezké, gratuluji

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.