estudioSIC: Biofarmacetická továrna Genhelix

estudioSIC: Biofarmacetická továrna Genhelix

 
 
 
 

estudioSIC: Biofarmacetická továrna Genhelix

První továrna na monoklonální protilátky ve Španělsku vyjadřuje celý komplex procesu výroby: technologické, efektivní a udržitelné řešení.

 

Architekt: estudioSIC
Místo: León, Spain
Autoři: Esaú Acosta, Mauro Gil-Fournier, Miguel Jaenicke, estudiosic
Spoluautoři: Pedro Colón, Raquel Buj
Klient: GH Genhelix
Generální dodavatel: García de Celis
Rozpočet: 4 890 000 €
Plocha: 8380 m2
Realizace: 2011
Foto: Esaú Acosta; estudiosic

Nová biofarmaceutická továrna Genhelix je situována do místa poblíž rychlostní železnice z Madridu do Asturie a tato skutečnost utváří dynamického „genia loci“. Budova tento stav reflektuje a těží z vysoké vlastní viditelnosti v obou směrech. Odpovídá také na různou úroveň mobility pěší či soukromé nebo nákladní automobilové dopravy.
Pět hlavních objemů – kanceláře, laboratoře, výroba, služby a skladiště – se skládá do kompaktního schematu, strukturovaného podle komunikace mezi jednotlivými budovami. Na přání společnosti, která očekává poměrně brzy rozšíření, jsou v projektu prázdná místa na východní a západní straně pro další růst, takže v budoucnu nebude nutné stávající budovy přeprojektovávat nebo měnit jejich vnější vzhled.



Kancelářská budova má vztah k vnějšku skrze kovovou slupku a velké skleněné dutiny – zajišťující denní potřebu jasu – které odpovídají fasádě. Z přízemí vede korporativní schodiště, které dává jasný dojem o společnosti a které propojuje spodní poloveřejný prostor a otevřenou kancelář nahoře. Přízemní prostor je vstupním místem, kde lze uspořádat neformální setkání a které funguje jako komunikační uzel společnosti. V prvním patře jsou dvě rozdílná pracoviště: otevřená kancelářská krajina a jednotlivé kanceláře, které od open-space odděluje zasedací místnost.




Návrh používá optimální modul 6x7,5 metrů – podle konkrétních podmínek zatížení a dispozice programu. Standardní modul konstrukce přispívá k lepší ceně budovy a specifické odpovědi na každý požadovaný konstrukční prvek. Kozola poukazuje na umístění vstupu, místem přijímání návštěv a začátek cesty celým komplexem.

Stejná kriteréria jsou použita na celý komplex a všechny jeho programy, které jsou sjednoceny použitím konstrukčního systému a pláště ze sendvičových panelů o šířce 40 mm a délce až 12 metrů. Rytmus fasády je dán zvlněným vnějším pláštěm; vlny se opakují každý metr; jenž umožňuje odlišit oba pláště v jednom konstrukčním řešení. Konstrukce fasády je uchycena mezi panely, zvenčí je viditelné kovové pletivo. Fasáda jako vrstva mezi vnějším prostředím a pracovním prostorem vyjadřuje základní pojetí podniku: zdraví, hygiena a kvalita, což generuje bílou, čistou, aseptickou architekturu, která sdílí společný koncept se společností, jíž slouží. Vnější kovová slupka sjednocuje obekty kanceláří a laboratoří a je na počátku homogenního obrazu celé továrny. Na této slupce se objevuje logo společnosti v nestrukturované typografii. Taxativní systém rozložení písmen je přerušován podle místa pozorování, a tak je simulován pohyb loga v závislosti na směru a rychlosti pohybu pozorovatele.


Ze zprávy estudioSIC

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Výroba

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.