FAAB Architektura: Sídlo Nadace pro polskou vědu

FAAB Architektura: Sídlo Nadace pro polskou vědu

 
 
 
 

FAAB Architektura: Sídlo Nadace pro polskou vědu

Renovace poničeného bytového domu ve Varšavě a jeho konverze na kanceláře Nadace pro polskou vědu

Investor: Fundacja na rzecz Nauki Polskiej
adresa: ul. Krasickiego 20/22, Varšava, Polsko
Architekt: FAAB Architektura
Celková plocha: 2177 m2
Objem: 7092 m3
Plocha pozemku: 1592 m2
Počet parkovacích stání: 14
Náklady na realizaci: 10 mil. PLN
Soutěž: 1. cena
Projekt: 2009-2012
Realizace: 2012-2014
Foto: Bartłomiej Senkowski © FAAB Architektura



Záměrem projektu bylo zachovat charakter nízkopodlažního bytového domu z roku 1933, který byl značně zchátralý.  Dům byl vážně poškozen už za leteckého náletu během druhé světové války, prodělal více přeměn, přesto má stále význam ho zachovat. Po renovaci náleží do kategorie domů šetrných k životnímu prostředí a jsou v něm moderní kanceláře.



Byly zachovány vzácné architektonické a historicky významné prvky a dodržena omezení ohledně hmoty budovy a rozvržení oken daná Varšavským památkovým úřadem. Umístění stavby uvnitř řídké zástavby, založené v roce 1930, vedlo k vícevrstvé integraci projektu jak do kontextu zeleně, tak do veřejného prostoru. Snahou bylo snížit dopad investice na obecní infrastrukturu a životní prostředí.


Likvidace plotu před budovou pomohla rozšířit veřejný prostor ulice a přičlenit k němu i zahradu za domem. Uvnitř nově vzniklo atrium a díky úplné perforaci přízemí, která počíná hlavním vchodem, vzniklo vizuální spojení mezi vnějškem a vnitřkem budovy a mezi ulicí a zahradou.


Nástrojem integrace budovy do jejího zeleného okolí se stala úspěšná aplikace vertikální zahrady, která se táhne přes čelní fasádu a obě fasády.  Je to první taková realizovaná zahrada v této části Evropy. Dešťová voda je sbírána do retenční nádrže a zavlažuje zahradu. Nároky na odběr vody z obecní sítě jsou tak výrazně sníženy. Až 82 % poměrně malého městského pozemku, včetně vertikální zahrady, má povrch schopný zdržovat vodu pro další použití.


Celých 96 % nadzemních prostor je přirozeně osvětleno denním světlem. Přízemí a podzemní garáže (díky světlíkům) dosáhly nejvyšší možný poměr, 100% těchto prostorů má přirozené světlo.


Původní vnitřní schodiště se zelenými teracovými schody či podestami s dlažbou z malých barevných keramických dlaždiček „korset“, které jinak prakticky už neexistují, připomíná atmosféru podobných staveb z téže doby, které se nacházejí v Paříži, Amsterodamu a Bruselu.

Zdroj: Newsletter v2com
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.