Fandament Architects: Zubní klinika ProClinic s.r.o.

Fandament Architects: Zubní klinika ProClinic s.r.o.

 
 
 
 

Fandament Architects: Zubní klinika ProClinic s.r.o.

Fandaments Architects dokončili rekonstrukci řadového domu pro zubní kliniku v Brně.

Architekti: Fandament Architects
Místo: Brno-Židenice, Skorkovského 58
Rekonstrukce: 2014

Zubní klinika v rezidenční části Židenic vznikla rekonstrukcí řadového domu z 30. let minulého století. Původní zůstaly pouze obvodové stěny, část podzemního podlaží a teracové schodiště, jako fragment pojící dům s jeho historií. Ve čtyřpodlažním objektu tak vznikla zubní klinika se čtyřmi ordinacemi a operačním sálem v podkroví. Koncepčním východiskem pro návrh byl strach zakořeněný v pacientech zubních ordinací. Chtěli jsme vytvořit budovu a interiér, který pomůže lidem se tohoto strachu zbavit, tedy příjemný, hřejivý, civilní, nepřipomínající chladné prostředí běžných zubních ordinací. Z toho také vychází užití dřeva v interiéru, tapet na stěnách či oblých tvarů interiérových detailů.



Kontrastním a osvěžujícím prvkem jsou pak firemní barvy užité po jednotlivých patrech v interiéru a propisující se až na fasádu ve formě výrazných šambrán. Svojí fasádou dům porušuje přísnou uniformitu rezidenční řadové zástavby a dává tak najevo svoji výjimečnost obsahu i formy.
Podíleli jsme se na projektu od prvotních konceptů přes kompletní projektovou dokumentaci včetně projektu interiéru až po realizaci, v níž jsme sehráli roli dodavatele a autorského i stavebního dozoru zároveň. Potýkali jsme se s omezeným prostorem definovaným stávajícím obrysem domu i s tlakem investora na co
nejrychlejší zprovoznění objektu. Stavba od prvotních konceptů po kolaudaci a zprovoznění ordinací trvala pouhých 9 měsíců. Zásadním aspektem návrhu byla
rovněž ergonomie pracoviště, kterou jsme řešili přímo s odborníky na zubařskou techniku.
Vstup do objektu leží výškově v mezipatře na rozhraní prvního nadzemního a podzemního podlaží. V podzemním, ale částečně prosvětleném podlaží se nachází veškeré technické zázemí, zázemí lékařů, avšak i místnost s rentgenem a hygienické zařízení pro pacienty. Ve dvou nadzemních podlažích se pak nalézají vždy dvě ordinace se společnou čekárnou.
V prvním patře vás uvítá recepční pult s centrální kartotékou. Podkroví je stavebně připraveno na rozšíření kliniky o operační sál či jiný požadovaný provoz.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.