Fluor Architecture: Rodinné jesle ve Štrasburku-Drulingen

Fluor Architecture: Rodinné jesle ve Štrasburku-Drulingen

 
 
 
 

Fluor Architecture: Rodinné jesle ve Štrasburku-Drulingen

Rodinné jesle (family crèche) především musí být místem, kde se dětem daří, a pracovištěm pro zaměstnance. Prostředí budovy je v každém ohledu uspořádáno pro tyto účely a nepotřebuje už nic víc, než poetické ztvárnění.




Architekti:Fluor Architecture
Místo: Štrasburk, Francie
Realizace: 2012
Foto: Fluor Architecture

Zařízení je jakousi kuklou k ochraně těch nejzranitelnějších. Vyvolává představu ticha za ochrannou bariérou, přísnost a čistota vládne v tomto volném prostoru, kde dítě začíná svůj život ve společnosti. Budova introvertní ve svém vzhledu je chráněna dřevěnou skořápkou - obálkou ve fyzickém a symbolickém významu slova. Fasáda je myšlená jako kůže, která chrání před rychle se měnícím světem kolem, ztělesňuje ideu hranice mezi každodenním životem a teplým a útulným prostředím „rodinných jeslí“.



Omezení místa
Pozemek leží na vstupu do centra města a hraničí s regionální silnicí. Je zhruba trojúhelníkového tvaru a co do velikosti velmi nepatrný. Je tu stávající policejní stanice, která bude rekonstruována na kanceláře a bydlení (není předmětem naší zakázky).

Zadání

Projekt slučuje různé subjekty jeslí a školky: flexibilní stacionář pro denní docházku 40 dětí, dětské koutky s chůvami pro krátkodobou pomoc rodičům, denní centrum péče o děti pro 30 dětí a kuchyni, kde se dokončuje příprava jedné stovky jídel. Zakázka zahrnovala návrh venkovních prostor (dvůr, zelené plochy a parking).


Konstrukční systém
Betonový rám (monolitické betonové zdi a duté desky jádra) je kvůli dosažení tepelné setrvačnosti zevně izolován tak, aby teplota interiéru zůstávala stálá. Dřevěné žaluzie na dřevěném rámu jeou k fasádě připevněny pozinkovanými ocelovými profily.

nbsp;

Materiály
Plášť: do ulice pletivo a obklad ze sibiřského modřínu jako ochrana vnější izolace z buničiny. Na zadní straně je izolace obložena světlými panely STO. Všechny plochí střechy jsou zelené. Výjimkou je dvůr na střeše prvního podlaží, jehož povrch tvoří vodě odolný betonový potěr, zábradlí je z bambusu. Okenní rámy ze sibiřského modřínu nebo lakované borovice jsou vyrobeny na zakázku.
Interiér: Akustické podhledy ze sádrokartonu, otopný systém v podlaze, pryžové podlahy.


Energetika
Budova leží v Alsasku (severovýchodní Francie) a spotřubuje 140k W/m²/rok, tedy o 10 % méně než je evropským požadavkem. Budova patří do kategorie „HEP“ (High environmental performance).

Publikováno prostřednictvím v2com

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.