Frei + Saarinen: Obecní centrum v Oberglattu

Frei + Saarinen: Obecní centrum v Oberglattu

 
 
 
 

Frei + Saarinen: Obecní centrum v Oberglattu

Přístavba ke komunitnímu centru ve švýcarském obci Oberglatt. Střecha přidaného objektu se klikatí pod štítem stávající tělocvičny.

Architekt: Frei + Saarinen Architekten GmbH, Zürich, Barbara Frei, Martin Saarinen
Spolupráce: Beat Lengen, Hans-Christian Rufer
Klient: Gemeinde Oberglatt
Foto: Hannes Henz




Přístavba nahrazuje vstupní křídlo velké tělocvičny ze sedmdesátých let, zničené požárem. Původní tělocvična byla upravena víceúčelový sál pro obyvatele Oberglattu. V přístavbě je nový hlavní vchod a komunitní centrum, stávající budova se dnes nazývá Chliriethalle a používá se pro sportovní akce, koncerty, výstavy a oslavy. Studio Frei+Saarinen vyhrálo soutěž a dohlíželo na nové vybavené celého zařízení. Nový prostor je převážně prosklený a jeho střecha vybíhá z okraje šikmé střechy existující části. „Vítězný návrhu protahuje plochu střechy tělocvičny přes nový objekt,“ řekli architekti. „Tím je staré a nové sjednoceno střechou, která funguje jako svorka.“ „Staré a nové by se nemělo objevovat jako samostatné budovy, ale jako jedna velká samostatně stojící struktura, která vypadá jako stodola,“ dodali architekti. „Nechtěli jsme, aby přístavba vypadala směšně.“





Nová linie střechy má několik vrcholů, vytváří různé výšky stropu vhodné pro různé aktivity. Cik-cak strop napomáhá vizuální rozmanitosti celé přístavby – od vstupní haly na jednom konci k rampě spojující horní úroveň na straně druhé. V horní části rampy je podesta s výhledem na okolní stromy skrze úhlové okno. Odtud je přístup do zasedací místnosti a vestibulu s výhledem do hlavního sálu. Do zdi na jedné straně rampy jsou zabudovány vitríny s trofejemi, které pokračují i za roh podesty.



Hlavní lobby vyplňuje zhruba polovinu přízemí, ale prostor může být pohyblivou stěnou rozdělen do dvou místností, z nichž každá má svou šikmou střechu. Ve zbytku přízemí jsou servisní prostory včetně příjmového prostoru, dílny, klubovny, šaten, toalet, kuchyně a servírování jídel.
Jako hlavní části budovy orientovaná do veřejného prostoru je přístavba zamýšlena jako identifikační znak obce a jeho horní klikatá část má proto obložení z lesklých stříbrných panelů. Zakončení profilu střechy se liší tloušťkou a je navrženo tak, aby připomínalo „krásu a napětí“ kaligrafie. „Její světlá stříbrná barva kontrastuje s černou nebo prosklenou fasádou a je vidět z velké dálky,“ dodali architekti.
Prosklené stěny se lomí kolem veřejných prostor přístavby, ostatní, spíše soukromé prostory na opačném konci včetně klubovny jsou obloženy dřevem. Kulatá okna, která provrtávají tyto plné plochy, se inspirují brankami a reflektují hlavní využití budovy jako tělocvičny. Okna jsou v kontrastu s prosklenou částí a jejím vertikálním rámováním a zdůrazňují rozdíl mezi těmito dvěma oblastmi.


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.