Gianluca Gelmini: farní centrum v Carvicu, Itálie

Gianluca Gelmini: farní centrum v Carvicu, Itálie

 
 
 
 

Gianluca Gelmini: farní centrum v Carvicu, Itálie

Přístavba objektu s kavárnou a učebnami ke stávající faře


Architekti: Gianluca Gelmini
Místo: Carvico, provincie Bergamo, Itálie
Klient: Farnost Svatého Martina, Carvico
Spolupráce: Claudia Pippo, Andrea Pressiani
Plocha: 1300 m2
Realizace: 2011
Foto: Andrea Martiradonna

Farní centrum se nachází v centru Carvica, městečka poblíž Bergama. Stávající farní centrum sestává z několika menších staveb z různých dob, ze starého centrálního nádvoří vyčnívá monumentální farní kostel. Nová stavba je spíše altánem v parku, nezávislým subjektem v zahradě nepravidelného tvaru v severní části farního centra. Návrh nového bloku je odpovědí na různé a správné úvahy o městské formě, zejména ve vztahu ke stávajícím objektům fary; ve srovnání s nimi však chce nový objekt mít jinou konotaci.



Nová budova je spojena se starou farou systémem cest/chodeb, které jsou nejen cestami, ale stávají se druhem prostoru.


Pohled západ 2NP
1PP 1NP
Přístavba má tři podlaží: suterén se servisními prostory, přízemí se vstupem, kanceláří tajemníka a kavárnou a patro se třemi učebnami a přímým propojením s dalšími učebnami centra ve starší budově. Přístup a propojení tvoří flexibilní systém vypovídající o využití jak celého objektu, tak jeho jednotlivých částí. Velká okna v přízemí, která otevírají rozsáhlé výhledy do parku a na ulici, dodávají nové budově extrovertní charakter místa otevřeného městečku, místa přechodu mezi živou ulicí a chráněným prostorem parku. V patře se objekt mění, je uzavřenější a více kompaktní, upřednostňuje vyšší introverzi prostoru určeného pro katechismus.



Nová budova svou sochařskou formou respektuje budovy starého centra, s nimiž uzavírá perspektivu.  Tento pocit může nabídnout jen beton. Zvláštní pozornost byla věnována bednění, protože to je klíčem k dokonalé fasádě; každá stěna měla speciálně navržené bednění.
Použití betonu je přirozeným důsledkem počátečního konceptu sochařského bloku, konceptu, v němž se architektura shoduje s konstrukcí, kdy podpůrný systém vypovídá o vnitřní prostorové organizaci.



Kavárna v přízemí nového objektu



Společenský sál v sousedním starším domě
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Ostatní

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.