htmn: Ordinace a kanceláře v Akišimě

htmn: Ordinace a kanceláře v Akišimě

 
 
 
 

htmn: Ordinace a kanceláře v Akišimě

Dům v Akišimě s ordinací a kancelářemi nazvali architekti „Kam se podíváš, někoho uvidíš“.

Architekti: htmn
Místo: Akišima, prefektura Tokio, Japonsko
Hlavní architekti: Hiroaki Takada, Nakahata Masayuki
Statika: Ryo Kuwako, Kuwako
Plocha: 61,68 m2
Ralizace: 2012
Foto: Daici Ano

Pohled na místo
V obchodní čtvrti blízko vlakového nádraží stojí spousta staveb bok po boku. Nedaleko byly činžovní domy, které jsou v současnosti v rekonstrukci. Na severu je nástupiště konvenčních železničních linek. A na jihu je místní silnice rovnoběžná s tratí. Místo pozemku je úzké a je na východní a západní straně obklopené budovami postavenými těsně na hranicích pozemku. V tomto úzkém místě jsme navrhli budovu.

Chování architektury
Podlahová plocha domu je malá, a tak jsme přišli s různými nápady, aby dům byl prostornější než nabízejí skutečné výměry. Sevřený prostor se nutné musí aktivně otevírat ven, aby se získalo jeho vizuální prodloužení. Navrhli jsme vést linii pohledu skrz prostor směrem vzhůru, protože v severním a jižním směru je nahoře volný prostor. Činnosti uvnitř budovy jsou otevřeny k silnici na jižní straně, což bude jejich uživatele integrovat do okolní krajiny.Ve třetím a čtvrtém podlaží jsme umístili terasy kvůli pocitu otevřenosti, přitom však jsou před pohledy od zastávky na severní straně mírně cloněny. Zevnitř budovy lze pohlédnout na oblohu, což přispívá ke snížení pocitu stísněnosti objektu vůči okolí.


Rozšíření prolínáním
Druhé podlaží (kancelář A) a třetí podlaží (kancelář C) jsou propojeny atriem, a totéž platí pro kanceláře ve druhém a čtvrtém podlaží (pracovny B a D). Tyto místnosti se k sobě vztahují ve vhodné vzdálenosti. Kancelářská část je složena ze dvou dílů, z postupných víceúrovňových pater. Oba tyto objemy jsou vzájemně propleteny. Díky souvislému a segmentovému prostoru můžete z jednoho místa, kde sedíte, vnímat různá místa roztroušená v objektu. Pro pohyb v objektu jsme navrhli více tras; můžete jít vnější chodbou do druhého podlaží, nebo prostředkem budovy po točitém schodišti. Místnost za místností, objem za objemem, směr pohybu vedle směru pohybu – tak byly prostory důmyslně propletené a zvětšují svou rozlohu nad skutečné výměry.




Flexibilní
Pronajímatelná kancelář musí být schopna adjustace v závislosti na různých požadavcích na využití.  Kanceláře je možné pronajmout jako celek, nebo je rozdělit na dvě části. A to i v případě, kdy budova poskytuje tak výrazné prostory, sestavené z vrstvených poschodí.



Udržitenost
Navrhli jsme integrovat veškeré instalace do druhého podlaží. Klient požadoval v přízemí maximální užitnost podlahové plochy. Vnější zeď musela být těsně na hraně pozemku. Vzhledem k tomu, že na východě a západě stojí domy těsně u hranice parcely, je údržba vnějších stěn obtížná. Jsou proto z materiálu odolného vůči povětrnostním vlivům a kvůli údržbě jsou zčásti ustoupené.





 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.