Josep LluiÌ?s Mateo: Kulturní centrum v Castelo Branco

Josep LluiÌ?s Mateo: Kulturní centrum v Castelo Branco

 
 
 
 

Josep LluiÌ?s Mateo: Kulturní centrum v Castelo Branco

Topografie náměstí souvisí s pohybem vody a prací kameníků, kteří vytvořili abstraktní, ale nikoli náhodné vzory. Na této ploše je plovoucí objekt. U jeho paty je voda, zamrzlá do kluziště.

Architekt: Josep LluiÌ?s Mateo
Místo: Devesa, 6060-087, Portugalsko
Spolupráce: Carlos Reis Figueiredo
Plocha: 64300 m2
Realizace: 2013
Foto: AdriaÌ? Goula



Vztah kulturního centra a náměstí: Projekt představoval výzvu, jak řešit velkou složitost veřejného prostoru a různých dopravních a urbanistických problémů v historickém centru města Castelo Branco. Cílem kulturního centra dále bylo proměnit staré město na kulturní nervové centrum města.

Náměstí, navržené v první fázi (2007), je tvarované tak, aby se vyřešily počáteční topografické problémy a aby pojalo různé budovy, navržené pro toto místo. Nachází se na svahu, který vede k hradu a využívá topografii k vytvoření příčných pásů směřujících k centrálnímu prostoru projektu náměstí, jehož mírné svahy vedou téměř přirozeně ke kaluži vody uprostřed náměstí, před kulturním centrem. Kulturní centrum bylo postaveno ve druhé fázi, bylo ovšem už součástí původního projektu. Plave na dvou návrších přes náměstí jako most, uvolňuje ve své základně místo pro kryté kluziště a poskytuje tomuto velkému veřejnému prostoru kontinuitu, od náměstí po přilehlý park. Kluziště tvoří další část náměstí, která čerpá z portugalské bruslařské tradice a ze studeného kontinentálního podnebí.




S dřevem a zinkem obloženou železobetonovou zavěšenou částí je kulturní centrum jakousi bublinou činnosti, střechou i podlahou, která se vznáší nad místem, vztahujícím se k městské sekvenci náměstí a parku. Sestupujeme-li po rampě tvořené záhyby v dlažbě náměstí Praça Largo da Devesa, dojdeme k hlavnímu vchodu do kulturního centra Castelo Branco. Jak se k němu blížíme, oslní nás velká fasáda z dřevěných lamel, které jsou nastavitelné kvůli regulaci osvětlení a které na nás hledí ze své pozice ve vzduchu. Téměř si ani neuvědomíme, že nás tento sestup přivádí k recepci pod úrovní terénu a vede do velké galerie. V tomto podlaží se nachází administrativa. Pokračování v sestupu nás zavede k parkovišti pro veřejnost pod budovou a náměstím.



V přízemí budovy je jen přechodný prostor se spojením do horních pater. Je to však venkovní prostor, kde existuje pohyb, barvy, noční osvětlení a hudba. Světlo do suterénu přivádějí světlíky. Půjdeme zpět dalším vchodem v přízemí, pod dřevěnou fasádou. Ve vyšších úrovních najdeme sál a galerii, které napodobují konstrukci budovy a dosahují dvojité výšky prostoru. Na jednom konci je výstavní sál, který zaujímá první a druhé podlaží, mezi nimiž vede rampa v souladu s konstrukcí budovy. Z rampy má návštěvník přehled po celém prostoru.




Na druhém konci je sál s hledištěm formovaným přirozenými křivkami budovy. Hlediště je celé černé, což kontrastuje s lehčími tóny jeviště a zaměřuje pozornost publika. V prvním patře se nacházejí také šatny účinkujících s přímým přístupem na jeviště. Ve druhém patře naproti pódiu je režijní místnost a bar spojený s hlavním vchodem do sálu, kde si návštěvníci mohou odpočinout. Navíc je zde mezi výstavním sálem a auditoriem také víceúčelový prostor.



Z horního patra se nabízejí úžasné výhledy na hrad a město Castelo Branco. Konečně na střeše, která ukrývá všechna technické zařízení, je velký světlík do výstavní síně, který expozici poskytuje přirozené osvětlení.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Kultura

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.