KLAR+JDS: Kalvebod Wawes

KLAR+JDS: Kalvebod Wawes

 
 
 
 

KLAR+JDS: Kalvebod Wawes

Projekt otevírá městskou část přístavu kodaňským obyvatelům pro sportovní a rekreační aktivity.

V pátek 30. srpna byl slavnostně otevřen Kalvebod Waves, přístavní projekt v Kodani, navržený společně studii KLAR a JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS a ve spolupráci s Sloth Møller a Niras Engineers .Při vernisáži se plachtilo, lidé se procházeli na pobřeží, popíjeli, poslouchali hudbu - a samozřejmě plavali a a vodáci vytáhli své kajaky k projížďkám. Inaugurace se zúčastnila Ayfer Baykalová, kodaňská šéfka pro technické a životní prostředí, která se zasazuje o o lepší městské prostředí pro lidi, zejména je milovnicí cyklistiky. 


Na přelomu tisíciletí se centrem Kodaně úžasně nadýchlo čerstvého vzduchu, nebo spíše centrum dostalo spoustu svěžích trávníků díky otevření parku Islands Brygge. Projekt poskytl přibližně 28 000 m2  venkovního prostoru přístupného pro všechny. V roce 2003 jsme jako PLOT (nyní JDS a BIG) navrhli projekt koupání v přístavu projek; projekt představil novou koncepci koupání a provozování vodních sportů v hlavním městě. Úspěch se dostavil okamžitě a ukázaly se první skutečné známky toho, že se město navrací zpět ke svým vodním cestám.


Dnes jsme nadšeni, že lidé mohou zažít další fázi vývoje tohoto dlouhodobého plánu: městskou stranu přístavu, molo Kalvebod (Kalvebod Brygge). V minulisti byla tato část přístavu vždy průmyslová. Později, od 80. a 90. let minulého století město začalo rozvíjet tuto monotematickou oblast architektonicky strohé přístavní fronty a občany opuštěné, holého, neplodného nábřeží, otevřeného silným větrů. Při řešení této neslavně ponuré a zpustošené strany přístavu, jsme přijali dva hlavní aspekty návrhu: vytvořit kontinuitu místa s městem a vyhledat slunná místa u vody.


Co se odsouzený Kalvebod dosud odsuzovaly dlouhé stíny vrhané protějšími mohutnými konstrukcemi. Studovali jsme průběh jejich stínů po celý den a rok a našli jsme dvě hlavní kapsy, zóny bez stínu. A rozhodli jsme se vyprojektovat tyto plochy jako ostrovy pro odpočinek. Pak už jsme jen potřebovali najít cestu, jak tyto ostrovy spojit s městem a vztáhnout je k městské infrastrukuře. Původní projekt byl rozšířen o myšlenku propojit celou cestu až k nedalekému mostu Langebro, což náš projekt zcela spojilo, a rozšířil se tak i Islands Brygge Park. Věřili jsme v možnost přivábit úspěch nedalekého parku na této straně přístavu stejným způsobem, jako jsme před 10 lety přlákalii lidi z tohoto parku do přístavních lázní. Spojení s mostem se ukázalo jako příliš nákladné, takže část byla vynechána, což obrátilo naši pozornost, energii a rozpočet na jádro projektu: promenádu na městské straně, dvě hlavní náměstí a programy jak aktivovat celý komplex.


Kalvebod Waves přinášejí spoustu příležitostí k aktivnímu trávení volného času, od organizovaných po spontánní. Je tu klub kajakářů a kanoistů, plovoucí dok, řada laviček a dlouhé rekreační plochy na slunečném pobřeží. Waves byly částečně otevřeny před šesti týdny a od té doby jsou magnetem lidí z města a místem vodních sportů a zábaních aktivit.

Místo: Kalvebod Brygge (Molo Kalvebod), Kodaňský přístav
Rozloha: 4000 m²
Rozpočet: DKK 52 mil., Euro 7 mil.
Klient: Město Kodaň
Tým autorů: KLAR, JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS, Niras, Sloth Møller

 

Tisková zpráva JDS

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sport

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.