Klinika doktora Pírka

Klinika doktora Pírka

Mladá Boleslav

(14. 9. 2018) Martin Rajniš

   
 
 
 
 

Klinika doktora Pírka

S respektem k pacientům, k přírodě i k prvorepublikovému dědictví vznikla nová multifunkční budova Kliniky Dr. Pírka. Majitelům záleželo hlavně na funkčnosti, účelnosti a estetickém provedení. Důležitým prvkem je světlost a prosklení stavby.

Klinika Dr. Pírka má více než osmdesátiletou tradici. Její první budova byla vystavěna ve 30. letech minulého století, už tehdy byla pečlivě připravována ve spolupráci s architektem Vladimírem Wallenfelsem, jenž vytvořil oceňovanou funkcionalistickou stavbu. I nyní vybírali potomci zakladatele autora nové stavby stejně pečlivě jako jejich předkové.
Prof. Ing. arch. Martin Rajniš se ujal zadání, jehož záměrem bylo vytvořit nemocnici, která zahrne prvky moderního zdravotnického zařízení a současně bude dýchat přátelským prostředím. Dalším předpokladem bylo vytvořit projekt, jenž bude citlivě zasazen do přírodního prostředí přilehlého lesoparku. To se podařilo. Budova je přímo spojena s parkem areálu lávkou pro pěší.
Architektonické řešení ctí hlavní účel, tedy poskytování lékařské péče. V budově je nejen ambulantní péče, fyzioterapie a lékárna, ale také prostory pro semináře a přednášky, dále je tu i kavárna a restaurace.
Zajímavé je zasazení budovy do okolního prostředí – stavba obepíná skalní vyvýšeninu, na níž stojí starší část areálu kliniky. Jedná se o štíhlou podélnou hmotu, jež je svými geometrickými vlastnostmi podobná skále, u níž je umístěná. Postavená je takzvaně do zatáčky. Kopíruje okolní komunikaci a zároveň je zasazena do terénu lemovaného vzrostlými stromy. Na jižní straně budovy je lehká skleněná fasáda, na severní fasádu byly naopak použity kameny v barvě sousedící skály.
Architekt Martin Rajniš si dal záležet, aby docílil kontrastu mezi skálou a lehkou prosklenou fasádou. Světlost a prosklení budovy jsou důležitými prvky prolínajícími se celou stavbou.

Tisková zpráva

Klinika Dr. Pírka je architektonicky zajímavou stavbou nezvyklého tvaru, která podtrhuje celek prvorepublikového areálu. Zasazení stavby do krajiny je rovněž nevšední. Z tohoto důvodu ji investoři přihlásili do soutěže STAVBA ROKU 2018. Hlasovat pro ni můžete během září na www.stavbaroku.cz. 
Tato stavba postoupila mezi nominované projekty.


Autor: Huť architektury Martin Rajniš - Martin Rajniš, David Kubík 

Projektant:  Huť architektury Martin Rajniš; DELTAPLAN, spol. s r.o. 
Dodavatel:PP 53, a.s. 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.