Kostel ve Vilanova de la Barca

Kostel ve Vilanova de la Barca

(19. 11. 2018) „Způsob, jakým jsme cihly použili, je zcela vědomé napojení na živoucí pestrost starých, těžkých kamenných kvádrů.“ – AleaOlea architecture et landscape

   
 
 
 
 

Kostel ve Vilanova de la Barca

Rekonstrukce a dostavba kamenného kostela ze 13. století s použitím pálených keramických cihel a tašek ukazuje univerzálnost a přizpůsobivost tohoto materiálu. Představuje neobvyklý přístup k historické architektuře a unikátní dialog mezi minulostí a současností.

Převážně románský kostel v katalánské obci Vilanova de la Barca pochází ze 13. století. Lomené oblouky už ale odkazují na gotiku. Kostel byl těžce poničen během španělské občanské války v roce 1936. Teprve po 80 letech, kdy ležel v ruinách, bylo rozhodnuto o jeho záchraně.

Architekti navrhli obnovit jeho původní tvar a využít prostor jako multifukční výstavní a koncertní sál. Jako hlavní materiál při revitalizaci byly použity cihly. Zbytky původních kamenných zdí byly zajištěny a doplněny o novou dvojitou obálku s propustnou vnější fasádou a plným, avšak zdánlivě vzdušným vnitřním pláštěm. Nové konstrukce byly realizovány z materiálů záměrně odlišných od původních.

Nové dvouplášťové stěny mají tloušťku 700 mm. Vnitřní obložení tvoří děrované pálené bloky kladené vertikálně ve střídavé vazbě, s podporou ocelovými profily, které jsou položeny mezi skrytými železobetonovými pilíři (podpírajícími železobetonový obvodový nosník na střešní úrovni). Vnější vrstva je z hladkých lícových, světle krémových cihel pokládaných v běhounové vazbě. Taktéž vnější vrstvu podpírají ocelové profily rozpjaté mezi železobetonovými pilíři. Velmi působivého, bohatě strukturovaného vzoru autoři dosáhli drobným vysunutím cihel dopředu vůči sousedním.

Jak zvenčí, tak i zevnitř skýtá využití děrovaných pálených bloků a zdiva skutečné vizuální a architektonické potěšení, zejména na západní a jižní straně budovy, kde perforace ve vnější vrstvě zdiva vytvářejí ve slunečním světle nádherné modulace.

Nová šikmá střecha s pálenou krytinou na jednoduché ocelové konstrukci s tlustou izolací je nesena ocelovým krovem, orientovaným mezi severní a jižní stěnu.

Projekt byl oceněn Zvláštní cenou soutěže Brick Award 2018 v kategorii Nekonvenční stavba

Použitý typ cihel: lícové cihly Terca, keramické střešní tašky

Projekt získal i další ceny:
Premi Catalunya Construccio 2017 Intervenció en edificatió existent
Fritz-Hӧger Award 2017 Gold Winner Renovation / Reconstruction
Brick Award 2017 Worldwide Award
Hispalyt XIV Premio de Arquitectura de Ladrillo
Riba Award for International Excellence 2018


Místo: Lleida, Španělsko
Architekt: AleaOlea architecture & landscape
Konstrukce: Campanyà Vinyeta Arquitectes
Investor: Jaen Valles
Užitná podlahová plocha: 217 m2
Dokončeno: duben 2016
Foto: Adrià Goula
Zdroj: Wienerberger Brick Award 2018

Publikováno v časopise Stavba č. 4/2018, str. 86-87


Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.