Loft F5.04

Loft F5.04

Bartoškova a Kloboučnická ulice, Praha Nusle

(14. 9. 2017) Ateliér smlxl

   
 
 
 
 

Loft F5.04

Když se majitelům bytu naskytla příležitost koupit byt v bývalé továrně ETA Regula, neváhali. Po dlouhém hledání, kde by byl prostor něčím zajímavý a atypický a zároveň v širším centru Prahy, to byla ideální volba. Podařilo se jim také vše časově sladit a s developerem se domluvit na předání bytu ve stavu Shell and Core, tedy v kolaudačním minimu. Také naše studio oslovili s předstihem, takže jsme měli dostatek času si vše pořádně promyslet a ve chvíli, kdy klienti byt převzali, jsme mohli začít s úpravami. Při první návštěvě bytu nás ale čekalo nemilé překvapení – původní tovární vzhled oken, který developer sliboval na projektu zachovat, byl nahrazen plastovými. Protože se ale jedná o rohový byt a okna zde hrají velkou roli, zcela to změnilo jeho ráz, a to i přesto, že jejich velikost je nadstandardní. Úkolem tedy bylo sem dostat opět industriálního ducha a okna naopak trochu potlačit.
Hlavní obytný prostor jsme maximálně otevřeli do vstupní části a nechali vyniknout centrální sloup a z něj vedená žebra, která tvoří konstrukci celé budovy. Struktura žeber ovlivňuje i celkový tvar bytu, který není pravoúhlý. Na tuto nepravidelnost jsme navázali v podlaze, která je ze dvou materiálů – lité stěrky a dřevěných prken podle toho, jak je třeba – litá stěrka u vstupu a v kuchyni a dřevo v chodbě, pokojích a hlavní obytné části. Spoje těchto podlah pak kopírují směr žeber. Byt měl působit čistě a světle, proto žebra nejsou odhalena na původní železobetonovou konstrukci, ale základní barvou se v tomto případě stala barva bílá. Beton jsme pak použili pouze okrajově ve formě pohledového betonu v obývacím pokoji a na nábytku.
Dominantou hlavní obytné části se stal betonový ostrůvek. Jím prochází vetknutá tenká deska ze dřeva a corianu, která tvoří jídelní stůl.  Dřevo mořené na šedo, corian a beton jsou materiály, které se pak opakují i na ostatním nábytku v hlavní obytné části. Ostrůvek jako centrální bod obývacího pokoje i celého bytu umocňuje i atypicky řešené barové sezení formou zavěšených houpaček, stejně jako to, že díky průhledům v bytě je vidět i přes dlouhou chodbu už při vstupu.
Prvek černých lan se pak prolíná celým bytem a můžeme ho vidět jak u vstupu, kde je zavěšená tyč na kabáty, tak v šatně nebo jako úchytky u vestavných skříní.  Houpačkami a lanovými závěsy je zároveň podtržena i atypická výška v bytě, která je 3,3 m.
Při průchodu bytem působí prostor čistě a světle. Tomu je pak v kontrastu ložnice a koupelna, kde jsou naopak použity mnohem tmavší materiály, a to i z důvodu, že tyto místnosti slouží pro odpočinek a relax. Šatna a obložení stěny v ložnici, ve kterém je schovaná technická místnost s pračkou a sušičkou, má evokovat přepravní kontejnery. Jsou tedy vyrobeny z překližky, kterou jsme namořili do šedého odstínu.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice


Architekt: smlxl  – Ing. arch. Klára Valová
Rozloha: 120 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2016

 
 
 
 
50.0629650
14.4493283
Loft F5.04

Loft F5.04
Bartoškova a Kloboučnická ulice
Praha Nusle

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2017 Business Media CZ, s. r. o.