Maritime youth house, Kodaň

Maritime youth house, Kodaň

 
 
 
 

Maritime youth house, Kodaň

Fotogalerie ke článku (7)

Maritime youth house, Kodaň (EB)

Maritime youth house, Kodaň (EB)

Maritime youth house, Kodaň (PR)

Maritime youth house, Kodaň (PR)

Maritime youth house, Kodaň (PR)

Maritime youth house, Kodaň (PR)

Maritime youth house, Kodaň (PR)

Maritime youth house, Kodaň (PR)

Maritime youth house, Kodaň (EB)

Maritime youth house, Kodaň (EB)

Maritime youth house, Kodaň - Kontaminovaný pozemek - Vytvoření nové krajiny - Formování nové krajiny - Dřevěná krajina integruje sklad lodí, dílny a klubovnu

Maritime youth house, Kodaň - Kontaminovaný pozemek - Vytvoření nové krajiny - Formování nové krajiny - Dřevěná krajina integruje sklad lodí, dílny a klubovnu

Maritime youth house, Kodaň - Amfiteátr - Vnitřní/venkovní kuchyně - Rampa na spouštění lodí - Sklad pod plošinou

Maritime youth house, Kodaň - Amfiteátr - Vnitřní/venkovní kuchyně - Rampa na spouštění lodí - Sklad pod plošinou
Celá fotogalerie (7)

Krystalické vyjádření radosti z tvořivosti.

Autor: PLOT = JDS — Julien de Smedt (*1975) + BIG — Bjarke Ingels (*1974)

Stavebník: Kvarterløft Governmental Renewal Project, Lokale & Anlægsfonden, Urban Development Fund

Projekční tým: Bjarke Ingels, Julien de Smedt, Finn Nørkjær, Henrik Jull Nielsen, Jasper Wichmann, Thomas Christoffersen, Xavier Pavia Pages

Vyzvaná soutěž: 2002 (1. místo)

Realizace: 2002 — 2004

Adresa: Sundby Bådehavn, Kodaň, Dánsko

 

Neobyčejnost této stavby začíná už u samotného názvu, který pramení z jejího funkčního využití a dvojnásobná je pak pro suchozemce z postkomunistického Česka. To je také důvodem dost obtížné přeložitelnosti — nemáme moře a občanská společnost je zatím v plenkách. Už si sice myslíme, že víme co je to mateřské centrum, ale každý si pod tím představuje něco jiného apod. Přeložit tak název do nějakého výstižného, srozumitelného a poměrně krátkého sousloví nejde, takže nakonec zbývá použít buď anglické označení, nebo zdlouhavý popisný název jako např. jachtařský klub a středisko pro mládež.

Pozemek ve stávajícím přístavu byl značně limitován povinnými odstupy od moře (v Dánsku nesmí žádná budova stát blíž než 8 m od břehu moře, tak aby byl zachován veřejný průchod) a kontaminací zeminy, způsobené předchozím užíváním. Klient tak původně předpokládal využití menší části pozemku a nutnost věnovat až 25% rozpočtu na dekontaminaci. Další výzvou byl stavební program, kde bylo zapotřebí skloubit odlišné požadavky dvou budoucích uživatelů — jachtařský klub potřeboval místo pro uskladnění lodí a středisko pro mládež požadovalo venkovní hřiště.

Řešení tohoto hlavolamu, které nakonec autoři zvolili, je tak jednoduché a prosté až je samozřejmé. Znečištění půdy těžkými kovy je stabilní, takže pokud dům není v přímém kontaktu se zeminou, není zapotřebí vynakládat žádné prostředky na její vyčištění. Vytvoření dřevěné paluby oddělené od země umožnilo využít veškeré finanční prostředky na samotný objekt. Paluba zároveň vytváří novou zvlněnou krajinu, ve které jsou ukryty jednotlivé provozy a po které je možno se procházet, čímž se stává součástí pobřeží a bylo tudíž možno snížit předepsaný odsup od břehu na pouhé 2 metry.

Objekt je krystalickým vyjádřením radosti z tvořivosti.
 
 
Zdroj: autorská zpráva, Stavba 2/2007
Foto: Esben Bruun, Paolo Rosselli

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sport

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.