Martin Kožnar, Jiří Bíza: Pavilon skla Klatovy

Martin Kožnar, Jiří Bíza: Pavilon skla Klatovy

 
 
 
 

Martin Kožnar, Jiří Bíza: Pavilon skla Klatovy

Zítra v 15 hodin bude slavnostně otevřena nová expozice Pavilon skla Klatovy. Nachází se v renovované budově v zahradě Vlastivědného muzea.




Pavilón skla Klatovy
Investor: Město Klatovy
Autoři: atelier25 - Martin Kožnar, Jiří Bíza
Grafika: DESIGNJESVOBODA
Vizualizace: Noro Gáfrik
Návrh zahrady: a05, Martina Forejtová
Kurátorka: Jitka Lněníčková
Vyzvaná soutěž: 1. místo

Autorská zpráva (soutěžní návrh): PASK – Pavilon skla Klatovy koncipujeme jako malou, současnou galerii. Nabízí důstojný příbytek pro historické sklo i soudobé výstavy, vernisáže, přednášky.
Tvar prostoru stávající stavby je největší hodnotu budoucího pavilonu. Prostor jsme očistili od příček, od venkovní terasy. Měníme dosavadní symetrickou orientaci stavby.




Návštěvníci budoucího pavilonu vchází do prostoru „klidu a světla“, který nenudí. Prostor směruje ke světlu – průhledu do exteriéru, kterým expozice vrcholí. Tam expozici otevíráme velkým oknem do zahrady.

Vnitřní prostor pro zamýšlený program necháváme celistvý. Vzhledem ke své velikosti by dělením expozic ztratil ze svých kvalit. Sousedství historického a současného skla společně vytváří jedinečnou atmosféru pavilonu. Stálou expozici historického skla umísťujeme do vitrín podél stěn a do okna k zahradě. To nabízí různé světelné režimy pro vystavení exponátů. Tvarování vitrín vychází z geometrie domu a dotváří podobu interiéru.
Krátkodobé výstavy osazujeme do volného prostoru mezi vitríny, což umožňuje volbu pestré škály měřítek od drobných děl v mobilních vitrínách po monumentální výstavy. Objekty ze skla si tak lze prohlédnout ze všech stran v měnícím se světle.
Sezení a recepce jsou umístěny v rámci výstavní plochy. Vedle recepce počítáme s možností umístit doplňkové výstavy (možnost rozšíření krátkodobé výstavy – obrazy a fotky na stěně). Důležitou roli v interiéru hraje světlo. Interiér pavilonu propojujeme se zahradou velkým oknem na konci pavilonu. Střešním světlíkem vniká do interiéru rozptýlené světlo, pro výstavy ideální. Bílá barva materiálů, použitých v prostoru, podtrhuje kvality exponátů.



Z exteriéru pavilon koncipujeme jako čistý bílý objekt v zahradě (hladká leštěná omítka, velkorysé otvory). Původní terasu nahrazujeme zahradou. Rušíme řádovou kompozici otvorů, stěny scelujeme, niky zazdíváme. Snímáme plastiku od Jana Rybáka nad vstupem (lze použít na jiném, vhodnějším místě). Navrhujeme úpravu celé zahrady, předpokládáme pořádání venkovních expozic, vernisáží a akcí. Hospodářský dvůr muzea navrhujeme ze zatravňovacích dlaždic.
Depozitář v suterénu zpřístupňujeme bočním vstupem a propojujeme s galerií otvorem v podlaze.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.